Politică

Vrea o lege care să permită împuşcarea ciorilor

Ministrul Petre Daea a început o nouă cruciadă după „celebrul” cormoran iar acum sunt luate în bătaia puştii vânătorilor ciorile care distrug culturile agricole.

Ciorile sunt păsări care sunt protejate la nivel european, iar uciderea lor în perioada de reproducere ar atrage sancțiuni pentru România.

În prezent cu dispensă de la Ministerul Mediului sunt ucise aproape cinci sute de mii de ciori pe an. În bătaia puştii intră, ciora grivă, stăncuța și cea care, potrivit agricultorilor face cele mai multe pagube, cioara cea de semănătură.

Pe de altă parte potrivit ornitologilor, cota de recoltare a păsărilor este aproape de estimarea populației minime iar aceştia susţin că nu se pune problema de creştere a ei.

„După cormorani, ciorile trebuie urmărite! Da, da! Pentru că fac rău culturilor și trebuie să ne gândim bine.”, a spus ministrul Daea, fermierii recunoscând că au mari probleme cu ciorile. „Sunt o problemă pentru agricultori în sensul că scoate semințele și distruge plantele tinere. Foarte mulți, cel puțin din Bărăgan, foarte mulți agricultori au avut această problemă. În loc să aibă 50 de mii de plante au ajuns la 30 și ceva de mii”, a preciyat Cioroianu Ion, prim-vicepreședinte Asociația Fermierilor din România.

Modificarea adusă legii vânătorii, în privința cormoranilor, a fost adoptată luna trecută de Camera Deputaților, care este for decizional. Acum, urmează să ajungă la președinte, pentru promulgare însă, dacă se va pune în aplicare, România riscă amenzi uriaşe.

Vizualizări: 1,282

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: