pamFLEȚI

Vom scăpa! Cutremurul este cutremurat de nesimțirea noastră

Cutremurele din ultimele zile au produs pagube la mai multe locuințe colective din Târgu-Jiu. Coșuri de fum, acoperișuri, fațade sau alte elemente din construcție au fost afectate.

Pentru a îndepărta pericolul, autoritățile au mobilizat echipe mixte în aceste zile, pentru a aduce aceste elemente la o stare ce nu pune în pericol populația la un nou eventual seism. 

Sunt unii de dau din coate, sună peste tot, se agită, informează cu privire la diversele probleme apărute. Sunt alții care acum, recent, pentru că le-au spus vecinii, au aflat că sunt președinți de asociații. Aceștia, dar și mulți din prima parte, nici măcar nu știu ce obligații au. Multe vuvuzele, deloc aplicate sau puse pe treabă, își consumă minutele naționale cu apeluri nenumărate, să vină oricine, să facă orice, dar ei nimic!

În timp ce echipele erau zilele acestea pe acoperișurile blocurilor și își făceau jobul, în jurul benzii ce delimita zona periculoasă de cea în care oamenii sunt în siguranță, o categorie aparte a societății stătea buluc în zonă, ținându-se cu patos de acea bandă reflectorizantă, precum la concertele cu Irina Loghin si Fuego. Spirit civic! Dacă la momentul ăla se punea de o "cutremurare", în subconștientul lor aveau punct de sprijin, banda. 

De acolo, din primul rând, la locurile VIP, privitorii au devenit și sfătuitori, ca doar deh, nu știți cum este la noi? "Nu știu ăia ce să facă, las' că le zic io... ca io știu!

Ziua în amiaza-mare, să fii în fața blocului să îi înveți tu pe alții cum și ce să facă, chiar dacă n-ai nimic de a face cu fenomenul, dar ai o amplă imagine asupra acelui lucru numit nimic.

În loc să ia o salopetă pe ei și să pună umărul, preferă să își lungească degetul arătător spre acoperiș, unde munceau ăia care în opinia lor nu faceau ceva bine.

În Turcia, au fost mii de voluntari care s-au alăturat salvatorilor pentru a da o mână de ajutor, în condițiile în care starea emoțională a tuturor era profund afectată. La noi, românu' s-a alăturat și el... dar la dat sfaturi, directive mai bine spus. Din toți privitorii de care vă povesteam, unul nu s-a oferit să ajute cu ceva concret, dar nemulțumiți erau toți. 

S-au dat coșurile de fum jos, acum să vină primăria să pună și tiglă în loc. Acoperișul a fost reparat, să vină unii să facă și izolația. Acolo au tencuit, dar blocul este portocaliu, să vină alții să vopsească, tot cu portocaliu! 

Mie la casă nu mi-a crăpat nimic, dar și dacă îmi crapă, să vină care or vrea, ISU, MAI, Primărie, Prefectură, să repare, că e belea!!!

Într-un moment de optimism, cred că cititorii care mă vor înjura în urma acestui material vor fi mai puțini decât cei ce îmi dau dreptate! 

Și, da, cutremurul nu o să persiste prea mult, cutremurat fiind și el, la rândul lui, de nesimțirea noastră! Doamne ajută!

 

Vizualizări: 3,622

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din pamFLEȚI:

Citește și: