Social

Val de procese ale profesorilor gorjeni

Zeci de profesori din Gorj cer în instanță recalcularea indemnizației de concediu de odihnă și a indemnizației de hrană pentru anii 2019 - 2023.

Problema vine ca urmare a faptului că indemnizația de hrană nu se acordă pentru perioada de concediu, pentru că ar fi inclusă în indemnizația de concediu, ceea ce nu este adevărat.

Situația este discutată de sindicate cu Ministerul Educației, dar în paralel s-a mers și în instanță. Este de așteptat să fie mii sau zeci de mii de procese la nivel național.

Liderii sindicali arată într-o adresă trimisă Ministerului Educației că „personalul din învăţământ a beneficiat — si beneficiază în continuare — de plata lunară a indemnizatiei de hrană (plafonată), cu exceptia perioadelor în care s-a aflat în concediu de odihnă”. Aceștia au cerut explicații de la Ministerul Muncii, iar pe 29 martie 2023 instituția le-a răspuns că „indemnizaţia de hrană acordată potrivit art. 18 din Legea-cadru nr. 153/2017 se include în media zilnică pe baza căreia se calculează indemnizatia de concediu si nu se adaugă suplimentar la aceasta”.

În perioada grevei generale din Educație 22 mai – 12 iunie, Guvernul ar fi „oferit asigurări că această situație va fi rezolvată în sens favorabil salariaților din învăţământ”, spun sindicaliștii, care cer modificarea normelor metodologice privind efectuarea concediului de odihnă al personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control şi al personalului de cercetare din învăţământul de stat, aprobate prin O.M.E. nr. 4050/2021.

Vizualizări: 819

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: