Diaspora

Cea mai mare fabrică de baterii din Europa va fi construită în Ungaria. Investiție de 7,3 miliarde de euro

Ungaria câștigă cea mai mare investiție din istoria sa: China Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) este cel mai mare producător de baterii din lume și investește în noul proiect aproximativ 3 trilioane HUF de forinți (7,3 miliarde EUR)


Linia de producție se amplasează la Debrețin și va furniza acumulatori către producătorii auto Mercedes, BMW și Volkswagen. 


„Ca urmare a mai bine de doi ani de negocieri, unitatea Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) va fi construită pe o suprafață de 221 de hectare, creând astfel aproximativ 9.000 de noi locuri de muncă în Ungaria”, a anunțat Levente Magyar, secretar de stat parlamentar al Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului ungar.


„Investiția chineză va fi implementată în domeniul producției de vehicule electrice. Acest lucru confirmă, de asemenea, că guvernul a luat decizia corectă atunci când a anunțat strategia de deschidere către Est și a definit industria vehiculelor electrice ca una dintre principalele axe ale dezvoltării economice a Ungariei”, a adăugat secretarul de stat.

 


Definitivarea unui asemenea proiect aduce beneficii ambelor părți, fapt confirmat de reacția fondatorului CATL. „Fabrica noastră din Debrecen ne va permite cu siguranță să creștem și mai mult avantajul nostru competitiv, să satisfacem mai bine nevoile clienților noștri europeni și să accelerăm tranziția către mobilitatea electrică în Europa”, a declarat Robin Zeng, fondator și președinte CATL. 

 


Laudative au fost și mesajele clienților europeni ai CATL, care au salutat noul proiect. Markus Schäfer, membru al consiliului de administrație al Mercedes-Benz Group AG și director tehnic responsabil de dezvoltare și achiziții, a declarat: „Noua fabrică europeană modernă a CATL din Ungaria este o altă piatră de hotar în extinderea producției de vehicule electrice împreună cu partenerii lor cheie”.

 


„În CATL, am găsit un partener de înaltă tehnologie care ne va oferi, în calitate de primul și cel mai mare client al noii fabrici, celule de baterie de cea mai înaltă calitate, neutre din punct de vedere carbon, pentru vehiculele electrice de ultimă generație din Europa, în urma achiziției noastre. abordare de a favoriza partenerii locali”, spune Markus în anunțul CATL Schaefert.

 


Interesant este că noua investiție coincide cu o alta, susținută chiar de statul maghiar, în colaborare cu producătorii de la Mercedes. 


Mercedes-Benz a declarat într-un comunicat că va deschide o fabrică în Kecskemét, investiție care face parte din planul de afaceri 2022-2026 al companiei. Valoarea totală a investiției depășește 1 miliard de euro!! 

 

Ministrul maghiar al Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó, a semnat un memorandum de înțelegere cu directorul fabricii Mercedes, Christian Wolff, membrul consiliului responsabil cu producția și lanțul de aprovizionare, Jörg Burzer, și primarul din Kecskemét, Klaudia Szemereyné Pataki.


Szijjártó a mai spus că sectorul auto, care angajează 155.000 de maghiari, lucrează cu un raport de export de 90 la sută, astfel încât Ungaria, deși este doar pe locul 95 în lume în ceea ce privește populația, este pe locul 20 în ceea ce privește exporturile de automobile.


În Ungaria, companiile germane formează cea mai mare comunitate de investitori, iar cifra de afaceri comercială bilaterală a atins anul trecut 60 de miliarde de euro, ceea ce este considerat un record; între timp, volumul său a crescut cu 7 la sută în primele patru luni ale acestui an. Marea majoritate a investițiilor sunt axate pe producție. 


Notă: De teamă să nu ne bată ungurii cu bateriile în cap, Johannis securizeaza România: “Începând cu anul 2023, vom face un efort în plus pentru a crește alocarea bugetară pentru Apărare de la 2% din PIB, cât este în prezent, la 2,5%”.

 

Vizualizări: 2,973

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Diaspora:

Citește și: