pamFLEȚI

Vaccinează-te! Nici la pușcărie nu te mai bagă fără “țertificat”

Trei sferturi dintre români nu s-au vaccinat. Trei sferturi dintre români nu mai au acces de luni, timp de 30 de zile, în instituțiile publice. De fapt, dacă ești funcționar și ești nevaccinat, poți să mergi la serviciu, că nu au găsit ăștia modalitatea de a-ți îngrădi dreptul la muncă. Dar, dacă vrei o autorizație de construcție, mai aștepți. Dacă vrei să plătești impozitul, să înmatriculezi o mașină, să orice, nu poți 30 de zile, indiferent de dacă sunt sau nu cazuri de infectări la tine în localitate.

Excepțiile sunt puține. Poți lua certificat de deces sau de naștere, dar și pe ăla cică ți-l dă în curte, dacă ești nevaccinat. Mă, nici la pușcărie nu te mai bagă ăștia fără certificat de vaccinare. Nici la procese nu te mai poți prezenta. Bine, acum toată țara e o pușcărie, nici rost nu își mai are detenția.

Păcat că 30 de zile trec repede, dar noroc că vine Ciucă și ne arată el apoi restricții adevărate. Ăsta nici la spital nu ne lasă fără certificat de vaccinare. Pandemia asta are multe fețe, dar unul dintre rosturile ei este să ne testeze rezistența la prostie.

Iată reglementările legate de accesul în instituțiile publice, care se aplică de luni: 

(4) Accesul persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public este permis doar celor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. 

(5) Prin excepție de la prevederile alin. (4) este permis accesul avocaților pentru exercitarea activităților prevăzute la art. 3 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(6) În cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, dovada situației prevăzute la alin. (4) se face prin intermediul unui document, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea de infecția cu virusul SARS-CoV-2. 

(7) Prevederile alin. (4) și (6) se aplică și pentru operatorii economici care funcționează în clădiri cu birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan. 

(8) Prin excepție de la prevederile alin. (4) și (7), instituțiile publice și operatorii economici vor întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea accesului cetățenilor la serviciile publice oferite, în situații urgente (de exemplu: eliberare certificat de deces, certificat de naștere și altele asemenea) și persoanelor care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2, prin organizarea activității în mediul online, în spații deschise, la ghișee dispuse direct în exteriorul clădirilor sau în orice alte condiții care să asigure respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2. 

Vizualizări: 3,207

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din pamFLEȚI:

Citește și: