Diaspora

Ursula von der Leyen refuză să publice mesajele schimbate cu șeful Pfizer

Ombudsmanul UE a emis o mustrare oficială Comisiei Europene pentru refuzul președintelui său, Ursula von der Leyen, de a face publice mesajele text schimbate cu șeful Pfizer în timpul pandemiei.

Avocatul Poporului din UE, Emily O'Reilly, și-a menținut joi, 14 iulie, verdictul de administrare defectuoasă din partea comisiei, declarând că nu a „răspuns la întrebarea de bază dacă există mesajele text în cauză” și nu a explicat cum va trata cererile similare in viitor.

„Recentele dezvăluiri despre tacticile de lobby ale unei multinaționale americane în Europa, inclusiv mesaje text scurse, arată urgența acestei probleme pentru administrațiile publice”, a spus O'Reilly, referindu-se la dosarele Uber, dezvăluirile publicate de jurnaliştii din 29 de țări, legate de tacticile agresive de lobby ale companiei din Silicon Valley la Bruxelles și în alte părți.

O'Reilly a spus că gestionarea de către comisie a cererii de acces la documente a lăsat „impresia regretabilă a unei instituții a UE care nu este deschisă în chestiuni de interes public semnificativ”.

Disputa a apărut după ce un jurnalist a cerut acces la mesajele text schimbate între Von der Leyen și șeful executivului Pfizer, Albert Bourla, în urma unui raport din New York Times care detalia diplomația personală care a ajutat UE să obțină 1,8 miliarde de doze de vaccinuri salvatoare. Comisia a refuzat să ofere acces la mesaje, determinând un apel către Ombudsman.

Potrivit raportului New York Times care a declanșat controversa, Bourla și Von der Leyen au făcut schimb de mesaje și apeluri timp de o lună, stabilind o relație personală care a ajutat la încheierea unui acord pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin Pfizer.

Regulamentul UE din 2001 privind accesul public la documente definește un document ca fiind „orice conținut, indiferent de suportul său [inclusiv electronic] … referitor la o chestiune legată de politicile, activitățile și deciziile care se încadrează în instituții și sfera lor de responsabilitate”.

 

Vizualizări: 1,699

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Diaspora:

Citește și: