Social

Un primar din Gorj speră că va fi amânată închiderea mineritului: Conservare înseamnă fier vechi!

Edilul din Negomir, zonă care depinde în mare parte de soarta mineritului, se declară optimist când vine vorba de închiderea capacităților pe cărbune din Gorj. Tudor Oiță spune că e încrezător că se va amâna planul care pune cruce mineritului. Are și explicații: compania încă nu a ridicat nimic în locul cărbunelui. Parcurile fotovoltaice care ar trebui să producă energie verde în acest an sunt tot la stadiul de proiect.

Tudor Oiță a declarat că pentru parcul din zona Bohorelu nu a fost cerut niciun document. Este gata doar PUZ-ul, dar până la a fi ridicat parcul mai e cale lungă. Ar trebui să producă energie în acest an, dar e foarte puțin probabil ținând cont de faptul că nu s-a întâmplat nimic în teren.

E motivul pentru care primarul din Negomir crede că se va amâna închiderea mineritului. Asta ca să nu ajungă țara noastră să importe energie de la alții și să stea cu termocentralele închise. Conservare înseamnă, în concepția primarului, să ajungă la fier vechi. Și istoria recentă ne-a confirmat asta. Vedem cum fostele industrii ajung să fie furate bucată cu bucată ori la fier vechi.

„Cred că va mai dura chiar dacă se vor monta și acele parcuri fotovoltaice la care până acum nu s-a făcut nimic. Inclusiv la noi se montează pe 100 de hectare, pe vechea haldă Bohorelu, s-a făcut PUZ-ul, dar nu s-a înaintat nicio documentație pentru autorizație de construire sau cerificat de urbanism. Cred că până nu se va pune ceva în loc, având în vedere că nu avem nici grupul pe gaze, nici de aceste parcuri nu s-au apucat, cred că va mai dura. Energie trebuie să avem. Trebuie să o producă cineva. După alegerile europarlamentare se va reveni la altă politică, la alte idei. Să nu ajungem să importăm energie închizându-le pe ale noastre. Odată închis, nu se mai conservare. Am văzut exemple. S-a ales praful, s-a furat, s-a ajuns la fier vechi pe unde s-a intrat în conservare. Se încearcă amânarea închiderii mineritului”, a declarat primarul din Negomir, Tudor Oiță.

Oiță a mai subliniat că 150 de tineri din comuna pe care o conduce și-au găsit un loc de muncă în carierele din companie când a fost angajat valul de tineri. Acum compania a scos oameni la pensie și îi cheamă înapoi la muncă pentru că nu are specialiști. Primarul din Negomir a declarat că nu înțelege de ce nu sunt formați tineri care să-i înlocuiască pe cei care ies la pensie, iar compania ajunge să cheme înapoi la lucru pe proaspeții pensionari.

Vizualizări: 2,247

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: