Actualitate

Un om de afaceri din Târgu Jiu dezvăluie ce a stat la baza isteriei de la pompă

Un om de afaceri gorjean a reacționat după ce autoritățile au încercat să acrediteze ideea că stațiile independente de vânzare a combustibilului, adică tocmai acelea deținute de micii antreprenori români, ar fi vinovate de isteria care a fost aseară în benzinării.

Este vorba de Ion Ilinca, care a explicat într-o postare pe facebook că problema a plecat de la marii operatori.

Vă prezentăm integral postarea omului de afaceri, pentru a afla și o altă perspectivă decât cea a autorităților, care nu umblă niciodată la cauză, ci dau niște amenzi ca să combată pe termen scurt efectul.

“Exploatarea și resursele de petrol nu sunt deținute de micii antreprenori. La ora actuală, în România operează 3 rafinării, după cum urmează: OMV - Petrom Petrobrazi, cu acționariat OMV și Statul Român, Rompetrol Petromidia, cu acționariat majoritar din Kazakhstan; și Petrotel Lukoil, cu acționariat din Rusia, cele 3 mari companii dețin peste 80% din piata de combustibili în România. 

Pe lângă cele 3 rafinării, mai există și câțiva operatori care importă combustibil.

De câteva zile una din cele mai mari companii a stopat livrarea, invocând ca motiv un atac cibernetic. O altă mare companie care declară public că există stocuri și nu sunt probleme, în realitate invocă tot felul de motive să nu vândă către stațiile private, deși au contracte în vigoare (probleme de logistică, 1Martie, 8 Martie,etc). Mai mult decât atât, ultimele livrări către stațiile private s-au făcut la prețuri mai mari decât cele practicate de marii operatori în propriile stații!

În ultimele zile, prețurile oferite către stațiile private s-au situat la valori de peste 8 lei pe litru.

Așadar, nu stațiile private sunt cele care au puterea de a influența prețul și nu ar trebui să fie învinuite de speculație. De fapt, stațiile independente sunt cele care mențin prețurile la o valoare corectă de piață, prin faptul că existența lor creează un mediu competitiv. 

Oprirea sau limitarea vânzărilor și totodată creșterea prețurilor oferite de marii operatori către stațiile private sunt adevărata bază a temerilor și a isteriei create.

Decât să declare amenințări în presa, fără o analiză serioasă în prealabil, autoritățile noastre ar trebui să se ocupe de rezolvarea cauzei și să convoace marii operatori, pentru a se asigura că aceștia livrează către toate stațiile de combustibil, ținând cont de faptul că aceștia declară că "exista stocuri". În plus, autoritățile ar trebui să se asigure ca rafinăriile vor avea suficientă materie primă (petrol) pentru procesare, aceasta fiind o problemă de siguranță națională”, a scris Ion Ilinca pe facebook.

Vizualizări: 7,033

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: