Diaspora

Turcia scoate gaze din Marea Neagră. România, nu!

Turcia va începe joi să scoată gaze naturale din cel mai mare zăcământ din Marea Neagră, descoperit în perioada 2020-2022, oferind președintelui Recep Tayyip Erdogan ocazia de a reduce prețurile energiei de consum cu mai puțin de o lună înaintea alegerilor. România a descoperit zăcământul de gaze din Marea Neagră acum 15 ani și încă nu a început exploatarea.

Zăcământul denumit de turci Sakarya va furniza 10 milioane de metri cubi pe zi în primă fază, ajungând la 40 de milioane de metri cubi pe zi până în 2027-2028, a declarat compania de stat Turkish Petroleum, scrie World Oil.

Această cantitate din prima fază ar fi suficientă pentru a acoperi aproximativ un sfert din consumul curent al Turciei. Ministrul Energiei, Fatih Donmez, a declarat că gazul va fi produs mai ieftin decât cel importat.

Turkish Petroleum speră să exporte o parte din gaz, inclusiv în Europa, a declarat președintele companiei Melih Han Bilgin în timpul unei vizite la unitatea de producție din Zonguldak, pe coasta de sud a Mării Negre.

Lui Erdogan i-au trebuit trei ani să dea drumul la producție. Dacă are cineva o explicație logică pentru care în România nu se poate, să ne-o spună și nouă.

Vizualizări: 1,633

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Diaspora:

Citește și: