Anchetă

Tupeu de userist. A luat 11 ani spor folosind o diplomă falsă

Fostul subprefect USR de Alba, Viorel Rașcovici, în prezent consilier județean exclus din partid, se ”luptă” în justiție pentru a-și salva sporul de 25% încasat timp de 11 ani, în perioada cât a fost polițist. Demersul acestuia are ca scop menținerea valorii actuale a pensiei speciale pe care o încasează.

Viorel Rașcovici a apărut în spațiul public la începutul acestui an, când a fost propus subprefect din partea USR Alba. La momentul respectiv era consilier local în comuna Cergău, unde, înainte de pensionare, a fost șef al postului de poliție.

Rașcovici nu a rezistat decât două luni în funcția de subprefect, după ce au apărut suspiciuni în legătură cu diploma de studii superioare emisă de o universitate ”fantomă”, respectiv neacreditată de Ministerul Educației. Pe baza acesteia a încasat un spor de 25% la salariu în perioada 2005 - 2016. Diploma a fost emisă de Universitatea Internațională Deschisă Tehnoeconomia Europeana, Academia de Tehnoeconomie și Cooperare Româno-Americană.

Ca urmare a scandalului creat și a întrebărilor adresate de jurnaliști, comandantul IPJ Alba a fost nevoit să ceară lămuriri de la Ministerul Educației în legătură cu diploma fostului său subordonat.

”Vă comunicăm faptul că înscrisul domnului Rașcovici Viorel nu este act de studii și nu este echivalent cu diplomele de licență întocmite și eliberate în conformitate cu prevederile legale în vigoare de către instituțiile de învățământ superior acreditate, parte a sistemului național de învățământ superior”, se precizează în răspunsul primit de IPJ Alba de la Ministerul Educației. Pe baza acestei adrese, șeful IPJ Alba a emis o decizie prin care a anulat sporul de 25% primit pe o perioadă de 11 ani de către Viorel Rașcovici.

Rașcovici a dat în judecată, la Tribunalul Alba, atât IPJ Alba, cât și Ministerul Educației și a solicitat anularea celor două acte administrative. A susținut că diploma de licență a fost eliberată la data de 15 aprilie 2005, conferindu-i toate drepturile atâta timp cât, între anii 1989-1993, instituțiile de învățământ superior particular se autorizau prin hotărâre judecătorească. Tribunalul Alba a respins în data de 5 noiembrie 2021 cererea fostului polițist, dar hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel.

Vizualizări: 4,629

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: