Anchetă

Spune că nici nu și-a dat seama că a furat energie electrică tot anul

Un bărbat de 60 de ani din Mătăsari a fost prins furând energie electrică, folosind o instalație improvizată. Bărbatul a fost condamnat zilele trecute la nouă luni de închisoare cu amânarea executării pedepsei, cu un termen de încercare de doi ani. Sentința Judecătoriei Motru din 9 noiembrie nu este definitivă.

Instalația improvizată a fost găsită acum trei ani, în urma unui control făcut de salariații unei firme specializate, care au anunțat Poliția.

Bărbatul verificat a declarat că, în luna ianuarie 2018, un copac din curtea locuinței sale a căzut peste branșamentul electric de alimentare al imobilului. 

La acea dată, a făcut o punte dintr-un conductor, cu care ocolea sistemul de măsurare al energiei electrice livrate.

Ulterior ar fi aflat că, datorită acestei punți create prin folosirea conductorului menționat, energia electrică consumată la prizele locuinței nu era înregistrată de contorul electric.

La data de 28.09.2018, la locuința sa a venit echipa de control, care a găsit instalația de ocolire a contorului ce măsura energia livrată locuinței sale.

Prejudiciul a fost stabilit la 8366,01 lei, care a fost achitat câteva luni mai târziu, cu tot cu penalități.

Instanța a apreciat că instalația a fost făcută cu scopul de a nu fi contorizat consumul, nefiind o eroare, cum a susținut bărbatul din Mătăsari, care a spus că nici nu și-a dat seama că nu îi este înregistrat consumul de energie electrică.

“Faptele au fost săvârșite cu intenție directă, inculpatul confecționând și folosind în fapt instalația clandestină pentru ocolirea echipamentelor de măsurare a energiei electrice livrate, urmărind astfel ca energia electrică furnizată imobilului său să fie neînregistrată și nefacturată la furnizor”, se arată în rechizitoriu.

De altfel, instalația clandestină era clar făcută de cineva care se pricepe. Este vorba de “o instalație electrică clandestină și improvizată pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, formată dintr-un conductor de culoare galben (fază), din cupru, cu secțiunea de 4 mm, care intercepta branșamentul electric între FB-1 și contorul electric ( în amonte de contorul electric și care ocolea aparatul de măsurare), în zidărie, prin tavanul holului imobilului în care era montat contorul electric, acest conductor (fază-alta decât cea introdusă în borna faza-intrare, nr.1, a contorului electric), fiind conectat pe clema-fază, plecare a soclului siguranței fuzibile (cea dedicată circuitului de prize al instalației interioare a imobilului) din acest soclu, ca și din soclul dedicat circuitului”.

În aceste condiții, bărbatul nu a fost credibil când a spus că nici nu știa că fură energie, mai ales că la data controlului avea un calorifer electric în priză, plus mașina de spălat, dar contorul nu înregistra nimic.

Vizualizări: 1,728

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: