Anchetă

Statul i-a adăugat 7 lei la pensia de urmaș după ce i-a murit mama

Cazul băiatului de 16 ani din Novaci, a cărui mamă a fost ucisă acum un an în accident, arată și câtă grijă are statul de copiii care trec prin astfel de situații dramatice. Băiatul va fi despăgubit probabil de firma de asigurări, după ce se va termina procesul, dar până atunci primește 7 lei/lună în plus de la stat.

Adolescentul era deja orfan de tată, a primit după acesta o pensie de urmaș de 800 de lei. După ce i-a murit și mama, suma a crescut la 807 lei! 

Informația apare în documentul de la Judecătoria Craiova, acolo unde a fost judecat dosarul de ucidere din culpă. “Casa Județeană de Pensii Gorj a comunicat prin adresa că pensia de urmaș a minorului după ambii părinți este de 807 lei/lună și se compune din suma de 498 lei, în urma decesului tatălui și 309 lei, în urma decesului mamei.

Pensia de urmaș pe care o primea după tată era de 800 lei, deoarece pensia de 498 lei calculată ca urmare a decesului tatălui, era mai mică decât indemnizația socială, prevăzută de OUG nr. 6/2009, majorată conform prevederilor OUG nr. 135/2020, iar minorul a beneficiat de o indemnizație socială de 800 lei.

Prin urmare, în urma decesului mamei sale, victimă a accidentului rutier produs de inculpat, partea civilă (...) primește în plus pensie de urmaș suma de 7 lei, o sumă nesemnificativă”, se arată în documentul de la dosar.

Accidentul a avut loc pe 19 august 2020, în jurul orelor 22:10. Un tânăr băut, fiu de judecătoare, a pierdut controlul autoturismului BMW și a lovit mortal o femeie, după care a părăsit locul accidentului fără încuviințarea organelor de poliție.

Judecătoria Craiova a stabilit pentru adolescent suma de 1.250.000 lei prejudiciul moral pentru traumele psihice suferite ca urmare a decesului mamei sale.

Iată cum a motivat instanța acordarea acestei despăgubiri, care va fi plătită de firma de asigirări, dacă sentința va rămâne definitivă. “În susținerea acestei idei, se constată că minorul mai avea un singur părinte, pe mama sa, deoarece tatăl său decedase anterior. Astfel, acesta se afla oricum într-o stare psihică deosebită, generată de pierderea tatălui, și, în plus, a fost prezent la momentul accidentului, practic a văzut-o pe mama sa desfigurată, a văzut-o cum aproape se stinge, locul accidentului fiind chiar lângă casa unde locuiește și în prezent, casa unchiului său, deci minorul, zilnic vede locul accidentului.

Acesta a trebuit să se mute din casa unde locuia cu mama sa pentru a locui cu familia unchiului său care îi este tutore, aspect care, de asemenea, a constituit un disconfort pentru acesta, iar conform declarațiilor martorilor, în timpul zilei, mai merge la vechea sa locuință.

Mai mult decât atât, minorul a rămas fără mama sa, la o vârstă la care încă avea nevoie de ocrotire, iar pe viitor acesta va fi lipsit de sprijinul și confortul emoțional pe care un părinte îl poate acorda, inclusiv în momente importante ale vieții: căsătorie, nașterea unui copil, etc.

În plus, este îndeobște cunoscut că părinții reprezintă persoanele care sunt cele mai apropiate, care îți oferă ajutorul necondiționat în diferitele momente ale vieții.

Astfel, instanța are în vedere faptul că fiul defunctei a suferit o traumă psihică enormă și ireversibilă, asistând la accident și văzându-și mama cum aproape se stinge în brațele sale, pierdere ce l-a afectând profund, aspect care rezultă și din declarațiile tuturor martorilor care au arătat că acesta a devenit mai interiorizat, necomunicativ, tinde să se izoleze, fapt ce demonstrează că nu a depășit momentul.

Mai mult decât atât acesta a devenit cunoscut, prin prisma evenimentului, în localitatea Novaci și a trebuit să suporte și presiunea socială, curiozitatea oamenilor”.

Un frate al femeii ucise o să fie despăgubit cu 500.000 de lei, alt frate cu 350.000 de lei, iar sora tot cu 350.000 de lei. Decizia instanței din 11 noiembrie este cu apel.

 

 

Vizualizări: 3,187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: