Anchetă

Trei ani de pușcărie pentru un gorjean care a tăiat ilegal cinci arbori

Un bărbat din comuna gorjeană Fărcășești a fost condamnat la 3 ani de închisoare, fiind acuzat că a taiat ilegal cinci arbori din pădurea administrată de Ocolului Silvic Peșteana. Fapta pentru care acesta a fost condamnat s-a petrecut la începutul lunii martie 2020. 

 

În timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, polițiștii din Rovinari s-au deplasat în pădurea Ocolului Silvic Peşteana și, pentru că au auzit un zgomot, au mers să vadă despre ce este vorba. Astfel, au depistat în flagrant pe bărbatul condamnat acum la înschisoare, care debita mai mulţi arbori, folosind un motoferăstrău mecanic, precum şi pe un alt localnic, care curăţa arborii de crengi cu o secure.

 

Au solicitat sprijinul unui lucrător din cadrul Ocolului Silvic Peşteana, iar în urma inventarierii cioatelor s-a stabilit că au fost tăiați cinci arbori specia cer, cu diametrele la cioată între 22 cm şi 38 cm, ce nu prezentau marcă silvică, pe care ulterior cei doi i-au fasonat în mai multe piese de diferite mărimi. Ocolul Silvic Peşteana le-a comunicat anchetatorilor că valoarea prejudiciului adus fondului forestier naţional prin tăierea de pe picior a celor 2,849 mc este de 2031,8 lei. 

 

Bărbatul condamnat a încercat să scape basma curată, spunându-le polițiștilor că arborii au fost tăiați anterior de persoane necunoscute, și că au mers să îi ia de acolo, fiind pădurea familiei sale. Numai că nu a fost crezut, date fiind dovezile depuse la dosar. Bărbatul condamnat nu a recunoscut fapta pe tot parcursul judecății, iar magistrații au ținut cont și de atitudinea sa în timpul procesului, dar și că anterior a fost condamnat la închisoare de mai multe ori, inclusiv în străinătate. 

 

”În privința conduitei postdelictum, respectiv a conduitei procesuale, se reține că s-a prezentat în fața organelor de urmărire penală și a instanței, însă în privința atitudinii față de faptă și consecințele acesteia, se observă lipsa totală de sinceritate şi de regret, obiectivată prin atitudinea constantă, atât în cursul urmăririi penale cât şi în timpul judecăţii, de nerecunoaştere a faptelor, de neacoperire a prejudiciului și de încercare de eludare a consecinţelor şi a răspunderii judiciare”, se arată în hotărârea Judecătoriei Târgu Jiu.

 

În ceea ce îl privește pe cel care l-a ajutat, prin rechizitoriu s-a propus renunțarea la urmărire penală, având în vedere faptul că iniţiativa săvârşirii infracţiunii a avut-o celălalt și că nu ar fi avut de câștigat din tăierea acelor arbori. Soluția a fost însă infirmată prin încheierea penală definitivă din aprilie 2021 pronunțată de Judecătoria Târgu Jiu, cauza fiind restituită pentru completarea urmăririi penale. Prin declarația dată în fața instanței acesta a susținut în contradicție cu cele menționate în cursul urmăririi penale, că el fusese cel care îl anunțase pe inculpat că a observat arborii tăiați.

 

Pe lângă faptul că va sta câțiva ani în spatele gratiilor, bărbatul condamnat va trebui să plătească și contravaloarea lemnelor tăiate, dat fiind faptul că Ocolul Silvic Peșteana s-a constituit parte civilă. 

 

Hotărârea pronunțată în data de 11 mai de magistrații Judecătoriei Târgu Jiu poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.  

                                                                                               

 

 

 

Vizualizări: 8,228

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: