La modă

Te antrenezi în exces la sală? Vezi la ce riscuri ești predispus 

Sportul este important pentru sănătate, dar sunt și situații în care efectul poate fi invers. În anumite condiții, o frecvență cardiacă crescută devine periculoasă.

 

Un nou studiu avertizează că exercițiile fizice intense pot crește riscul de accident vascular cerebral. Cercetătorii de la Institutul Indian de Tehnologie din Kharagpur au dezvoltat un model de calcul special pentru a studia efectele ritmului cardiac asupra fluxului sanguin în arterele carotide.

Contextul studiului:

Arterele carotide furnizează sângele la creier. O dietă nesănătoasă poate cauza acumularea de grăsimi, colesterol și alte substanțe pe pereții interiori ai vaselor de sânge, inclusiv pe artera carotidă. Ca rezultat, se formează placa și vasele se îngustează. Are loc întărirea arterelor, cunoscută sub numele de arterioscleroză . Îngustarea în sine este denumită stenoză. Stenoza este dificil de detectat în stadiile incipiente. Cu toate acestea, ele pot fi periculoase, deoarece restricționează fluxul de sânge către creier. Fără oxigenul furnizat prin sânge, are loc un accident vascular cerebral.

 

Efectul creșterii frecvenței cardiace asupra arterelor:

Modul în care o frecvență cardiacă crescută afectează arterele foarte calcificate nu a fost investigat în mod adecvat până acum. Prin urmare, autorii studiului au dezvoltat un model de calcul cu ajutorul căruia fluxul sanguin în arterele carotide a fost simulat în trei etape de stenoză:

-fara blocaj

-cu un uşor blocaj de 30 la sută şi

-cu o blocare moderată de 50 la sută.

Ei au comparat apoi efectele unui ritm cardiac de exercițiu de 140 de bătăi pe minut cu o frecvență cardiacă în repaus de 67 și 100 de bătăi pe minut.

 

 

Rezultatele studiului:

Simularea a arătat că activitatea fizică este benefică pentru persoanele sănătoase și, de asemenea, pentru cei care au doar vase de sânge ușor calcificate. Exercițiile fizice ajută la menținerea unui flux sanguin sănătos. Cu toate acestea, cercetătorii au îngrijorări cu privire la persoanele cu stenoze moderate până la severe: forțele de forfecare crescute ale fluxului sanguin pot avea un efect atât de intens asupra constrângerii, încât stenozele se deschide. Dacă persoanele din această categorie fac exerciții fizice prea intense, riscă ca placa ruptă din creier să declanșeze un accident vascular cerebral.

 

Ce înseamnă asta pentru antrenamentul tău:

Deci, o frecvență cardiacă crescută poate determina migrarea plăcii în arterele carotide calcificate moderat până la sever și poate opri fluxul de sânge către creier. Pentru ca programul de fitness personal să rămână sănătos, oamenii de știință recomandă verificarea regulată a stării de sănătate a arterelor înainte de sesiunile intensive de antrenament. Dacă aveți deja întăriri ale arterelor sau aveți antecedente familiale de accident vascular cerebral, discutați programul de exerciții cu medicul dumneavoastră.

Vizualizări: 735

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din La modă:

Citește și: