La modă

Diego Simeone - cariera de jucator si antrenor

Diego Pablo Simeone Gonzalez, pe numele sau complet, este un antrenor de top al zilelor noastre. Poate nu stiai, dar el a avut o cariera impresionanta si ca jucator. In cele ce urmeaza vei afla detalii despre toate performantele pe care "El Cholo" le-a reusit in fotbal, atat din postura de fotbalist, cat si de tehnician.

Cariera de fotbalist la nivel de club

Diego Simeone a fost un mijlocas defensiv recunoscut pentru agresivitatea sa. Si-a inceput cariera in Argentina, tara sa natala, la Velez Sarsfield. Din 1987 si pana in 1990 a evoluat pentru aceasta formatie, bifand 76 de meciuri in care a reusit sa marcheze de 14 ori.

In 1990 era transferat in Italia, la Pisa. Acolo a fost antrenat inclusiv de Mircea Lucescu. Din pacate a retrogradat din Serie A in primul sezon si dupa ce nu a reusit sa promoveze in urmatorul, a plecat de la acest club la care a evoluat in 56 si dispute si pentru care a inscris de 6 ori.

Sevilla avea sa obtina semnatura lui in 1992, iar la gruparea andaluza a stat 2 ani bifand 64 de partide si 12 goluri. Mergea apoi, in 1994, la echipa pe care avea sa o indrageasca atat de mult, Atletico Madrid, iar daca vrei sa pariezi pe internet pe meciurile acesteia trebuie sa faci la FavBet inregistrare. In cei 3 ani petrecuti in capitala Spaniei a evoluat in 98 de meciuri si a marcat de 21 de ori. Cu Atletico reusea in 1995 dubla, castigand La Liga si Copa Del Rey.

Prestatiile lui din peninsula aveau sa ii aduca in 1996 un transfer de senzatie, la Inter Milan. Aici a stat 2 sezoane si a jucat in 57 de dispute in care a inscris de 11 ori. Cu aceasta formatie, care il avea in componenta si pe brazilianul Ronaldo, a castigat Cupa UEFA in 1998.

Legendarul antrenor Sven-Goan Eriksson il aducea in 1993 la Lazio. Aici se reunea cu 3 colegi de la echipa nationala, Nestor Sensini, Matias Almeyda si Juan Sebastian Veron. In sezonul de debut castiga campionatul, Cupa si Supercupa, deci impactul lui a fost unul destul de mare.

Dupa 4 ani petrecuti pe Olimpico, cu 90 de partide si 15 goluri, se intorcea la Atletico Madrid, in anul 2003, unde avea sa fie coechipier cu Cosmin Contra. A bifat aici alte 36 meciuri si 2 goluri, iar apoi a plecat in tara natala, unde si-a incheiat cariera la Racing Club pentru care a mai evoluat un an, in 38 de partide in care a inscris de 3 ori.

Cariera de fotbalist la nationala Argentinei

A facut parte din nationala Argentinei U23 care a castigat medalia de Argint la Olimpiada din Atlanta in anul 1996. Era chemat pentru prima oara la nationala mare in 1988. Cu aceasta a reusit sa castige 2 editii de Copa America, in 1991 si 1993, dar si Cupa Confederatiilor in 1992.

Pentru selectionata tarii sale a bifat 106 aparitii si a marcat de 11 ori. La un moment dat el a declarat ca se simte stanjenit de faptul ca a reusit sa il depaseasca pe legendarul Diego Armando Maradona la numarul de meciuri in tricoul nationalei Argentinei.

Se poate lauda ca a participat la 3 Campionate Mondiale, in 1994, 1998 si 2002. Prima participare s-a soldat cu o eliminare in faza optimilor de finala, cand Romania castiga cu scorul de 3-2 gratie dublei lui Ilie Dumitrescu si reusitei lui Gheorghe Hagi.

La cel din 1998 a fost implicat intr-un incident cu David Beckham. Englezul avea sa fie eliminat de pe gazon dupa o intrare la Simeone, care mai tarziu recunostea ca simulase acel fault. Karma il pedepsea atunci pentru ca in urmatorul meci olandezul Arthur Numan il accidenta grav.

La ultimul Mondial la care a fost, cel din 2002, Argentina a parasit competitia inca din faza grupelor. Decisiv a fost si meciul cu Anglia, pierdut cu scorul de 1-0. Unicul gol al acelei confruntari a fost semnat chiar de David Beckham, care transforma atunci un penalty.

Cariera de antrenor


Pe 17 februarie 2006 isi anunta retragerea din cariera de fotbalist, pe cand era in tara natala, la Racing Club. Dupa doar 3 zile avea sa fie numit antrenorul acestei formatii. Nu a stat mult aici, pentru ca la jumatatea lunii mai pleca de la aceasta echipa pentru a merge la Estudiantes.

A fost pe banca acestei trupe 61 de partide, avand o medie de aproape 2 puncte pe meci. Din 1 ianuarie 2008 semna cu gigantul River Plate, pe care a condus-o in 45 de partide. In 7 noiembrie 2008 isi dadea demisia dupa un esec in sferturile de finala ale Copei Sudamericana.

Nu a mai antrenat pana in aprilie 2009, cand a preluat-o pe San Lorenzo. Din cauza rezultatelor slabe si criticilor, pe 3 aprilie 2010 isi dadea demisia. A urmat pentru el o pauza de aproape 9 luni, dupa care a ajuns pentru prima oara in Europa, la Catania, o formatie din Serie A.

S-a descurcat destul de bine in Italia, pentru ca a ajutat echipa siciliana sa evite retrogradarea. La finalul campionatului din 2011 o parasea pe aceasta pentru a se intoarce acasa, unde a inceput cariera de antrenor, asadar la Racing Club.

Dupa 20 de partide pe banca acesteia primea o oferta care avea sa-i schimbe cariera. Era dorit de fostul club pentru care a evoluat si ca jucator, Atletico Madrid. Bineinteles ca nu avea cum sa refuze si in decembrie 2011 a semnat cu gruparea din capitala Spaniei.

Este si in prezent antrenorul acestei echipe cu care a castigat si singurele trofee ca tehnician. Pe plan intern are 2 titluri in La Liga, in 2014 si 2021, o Cupa a Spaniei, in 2013 si o Supercupa a Spaniei in 2015. A castigat de 2 ori Europa League, in 2012 si 2018 si in 2 randuri Supercupa Europei, in 2013 si 2019.

Ca antrenor este recunoscut ca un bun tactician, care organizeaza foarte bine defensiva, dar si ca un bun motivator. Are 3 fii care sunt fotbalisti, Giovanni Simeone, care este la Napoli, Gianluca Simeone, omul lui Xerez Deportivo si Giuliano Simeone, care este in proprietatea lui Atletico Madrid, dar care este imprumutat la Real Zaragoza.

Vizualizări: 508

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din La modă:

Citește și: