Diaspora

Țara care a deschis cluburile și școlile, în ciuda exploziei infectărilor

Portugalia a anunţat joi că va permite reînceperea cursurilor în şcoli de săptămâna viitoare şi redeschiderea cluburilor de noapte din 14 ianuarie, în pofida unei creşteri record a infectărilor cu coronavirus. “Este evident că varianta Omicron este mai puţin severă”, a explicat prim-ministrul Antonio Costa într-o conferinţă de presă.

Varianta Omicron a ajuns în Portugalia - ţară cu una din cele mai ridicate rate de vaccinare din lume, 89% cu schema completă - în noiembrie, alimentând o creştere a numărului de infectări. Acestea au atins miercuri un record de 40.000 de cazuri noi.

 

Elevii pot reveni la şcoală de luni, însă ordinul privitor la munca de acasă, impus în jurul Crăciunului, va rămâne în vigoare până pe 14 ianuarie, a precizat Costa.

Barurile şi cluburile de noapte se vor putea redeschide pe 14 ianuarie, însă pentru acces va fi necesar un test negativ. Acesta va fi cerut în continuare şi tuturor pasagerilor curselor aeriene spre Portugalia.

Creşterea numărului de infectări survine cu trei săptămâni înaintea alegerilor generale anticipate de pe 30 ianuarie. În acest context, premierul Costa a promis că autorităţile vor face tot posibilul pentru ca toţi alegătorii, inclusiv cei aflaţi în izolare, să-şi poată exercita dreptul de vot.

Preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa a declarat miercuri că izolarea ar putea fi suspendată temporar în ziua scrutinului.

 

Vizualizări: 908

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Diaspora:

Citește și: