Diaspora

Biden, dat în judecată pentru obligativitatea vaccinării militarilor

Guvernatorul Texasului, republicanul Greg Abbott, spune că Biden nu este comandantul-șef al Gărzii Naționale și dă în judecată Casa Albă și Pentagonul pentru mandatul „neconstituțional” privind vaccinarea obligatorie a militarilor.

Abbott a intentat procesul marți, 4 ianuarie, în Texas, solicitând unui judecător federal să respingă mandatul de obligativitate a vaccinării al lui Biden, argumentând că el, ca guvernator, este comandantul Gărzii. Termenul-limită pentru vaccinarea militarilor a fost 31 decembrie 2021. 40 la sută dintre soldaţi refuză imunizarea din motive religioase sau altele.

Gărzile Naţionale se află sub comanda guvernatorilor, cu excepția cazurilor când sunt convocate pentru misiuni federale de către preşedintele ţării. 

Abbott invocă încălcarea unui articol privind autoritatea guvernatorilor, ceea ce este „contrar balanţei puterii între responsabilii la nivel federal şi de stat, aşa cum este stipulat în Constituţie şi legislaţia federală”.

„Este ilegal ca acuzații să încerce să treacă peste autoritatea guvernatorului de a-și guverna trupele și apoi să-l lase să gestioneze daunele pe care ei le lasă în urmă”, se arată în documentele instanței.

Documentele citează Constituţia statului Texas şi pretind că acţiunile reclamaţilor „încalcă direct autoritatea guvernatorului Abbott în calitate de comandant-şef dar şi suveranitatea statului Texas, astfel aducând daune guvernatorului Abbott și Texasului”.

O acţiune similară în instanţă iniţiată de guvernatorul statului Oklahoma a fost respinsă  luna trecută de un judecător federal.

Vizualizări: 989

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Diaspora:

Citește și: