Actualitate

SURSE: Salariații CE Oltenia pensionați pe noua lege vor avea pensii mici

Aproape șase mii de mineri și energeticieni din Complexul Energetic Oltenia se pot pensiona în următorii doi ani și jumătate, pentru că îndeplinesc condițiile de 52 de ani vârstă, 30 de ani vechime, din care 25 în activitatea de producție din carierele miniere și termocentrale.

Mai mulți salariați avertizează însă pe paginile de socializare că pensiile vor fi mici, mai ales pentru cei care au lucrat în condiții normale de muncă. Nimeni nu plătește contribuțiile din urmă, care ar fi corespuns condițiilor speciale. 

Titi Diaconu a scris pe pagina de socializare: „Cum va fi calculată pensia pe perioada 1 aprilie 2001 - 2021? De ce nu ne spuneti că, după 30 de ani de muncă, vom iesi cu o pensie de mizerie? Ați urmărit o lege prim care compania să piardă restul de salariați care atârnau greu, dar nu le spuneți ce o sa facă după ce ies la pensie. O să se uite în cuponul de pensie și o să plângă”.

Vasile Stoian a completat:  ”Se reduce doar vârsta standard de pensionare cu 13 ani. Calculul pensiei va fi in funcție de ce grupă ai avut. Condiții normale, condiții deosebite cu un plus de 25% sau speciale cu 50%. Cred că avantajul este că nu mai stai la serviciu înca 2-4 ani”.

Practic, este redusă vârsta de pensionare, oamenii vor putea pleca mai devreme la pensie și atât, fără contribuții suplimentare. Un salariat de la termocentrala Rovinari va avea pensie mai mare decât cel de la Turceni, pentru că a fost tot timpul încadrat în condiții deosebite. Cei de la Turceni au avut condiții normale.

La Termocentrala Turceni îndeplinesc condițiile de pensionare peste 600 din cei 1200 de angajați, dar cum pensionările se vor face la cerere, s-ar putea să fie oameni care să vrea să mai lucreze, pentru a avea o pensie mai mare.

Ca să fie corect și pentru oameni, și pentru companie, ar trebui lăsați salariații să poată cumula pensia cu salariul. Dacă pentru politicieni se poate, pentru mineri și energeticieni de ce nu?

Vizualizări: 12,700

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: