Politică

ȘOCANT Iordache dă lovitura de grație termocentralei și fermierilor de la Turceni

În timp ce „Senatorul Două Județe”, Ion Iordache, plânge pe umărul celor 10.000 de mineri și energeticieni din Complexul Energetic Oltenia, care vor rămâne fără locuri de muncă, spunând că luptă pentru prelungirea vieții carierelor și termocentralelor, interpușii lui îi duc planurile la îndeplinire, care dovedesc contrariul. Două rude ale acestuia au concesionat, zilele trecute, izlazul de lângă termocentrala Turceni, pentru construirea de parcuri fotovoltaice, vânând stația de injecție a energiei în Sistemul Energetic Național al termocentralei. Aceștia i-au lăsat fără speranță și pe fermierii localității, care sperau să recâștige izlazul. 

 

Aceste dezvăluiri au fost făcute de Antena 3 CNN, după câteva zile de investigații la fața locului, unde au găsit oameni timorați (puțini având curajul să vorbească despre Iordache). De asemenea, echipa de filmare a fost filată mai tot timpul și s-a încercat intimidarea jurnaliștilor de către indivizi care i-au avertizat că nu au voie să filmeze. Cu toate acestea, ancheta juranlistică a fost finalizată și făcută publică.

 

Afacere uriașă

 

Potrivit Antena 3 CNN, „planul să se construiască două parcuri fotovoltaice pe islazul din jurul Termocentralei Turceni, de către apropiații senatorului Iordache, a trecut la nivelul următor, după ce Primăria Turceni nu a mai prelungit contractul asociației crescătorilor de animale. Consiliul Local Turceni a aprobat, săptămâna trecută, într-o ședință online, două proiecte pentru concesionarea terenurilor pentru următorii 49 de ani, prețul de pornire al concesionării unui hectar de teren fiind de nici 900 de euro pe an. Întâmplător, toate cererile venite la primărie sunt ale apropiaților lui Iordache, mai mult decât atât, identice ca formulare, deși aparțin unor semnatari diferiți. Mai mult decât atât, izlazul este în apropierea stației de injecție în Sistemul Energetic Național a Termocentralei Turceni.”

Din păcate pentru gorjeni, foarte multe voci au intuit, cu ani în urmă, că scopul închiderii cât mai rapide a Complexului (care duce la trimiterea acasă a 10.000 de oameni) este ca niște privați să pună mâna, la preț de fier vechi, pe stațiile de injecție ale termocentralelor, pentru a le folosi la parcurile fotovoltaice pe care vor să le construiască. Dar, ca tocmai senatorul Iordache să fie cel care pune crucea, pe față, la CEO, în condițiile în care se bate cu pumnii în piept că vrea prelungirea vieții acestuia, pare incredibil. „Afacerea este uriașă: 600 de MW. Câteva sute de milioane de euro ar câștiga cei care complotează să pună mâna pe stație. Pe masa primarului sunt cereri ale firmelor înființate de Iordache și clanul său, totul e pregătit pentru marea lovitură” se mai arată în reportajul Antena 3 CNN.

 

„Dacă eram primar le dădeam gratis”

 

Întrebat de reporterul Antena 3 CNN cum se face că tocmai două rude ale familiei sale au primit contractele de concesiune pe izlazul de lângă Termocentrala Turceni, Iordache a declarat că încurajează pe oricine să aibă inițiativă. Cât despre prețul de doar aproape 900 de euro/hectar/an, acesta a declarat că el ar fi dat gratis. „Încurajez pe toată lumea să investească și să facă treabă în Turceni. Este foarte bine să se pună la dispoziția celor care vor să investească absolut toate terenurile, clădiri, ce are primăria și nu le folosește. Din punctul meu de vedere, trebuia să le dea gratis la cei care vor să investească. Adică este o sumă extrem de mare și trebuia dat gratis și trebuia dat la oricare investitor care vine în localitate. Eu, dacă eram primar, le dădeam gratis.” Aici, Ion Iordache trebuia să fie asumat și să declare că, - Mi le dădeam gratis! Despre asta este vorba în realitate. 

 

Fermierii dau animalele la abator

 

Izlazul localității Turceni a avut 209 hectare și a fost închiriat Asociației Crescătorilor de Animale din orașul Turceni până în 2019, când consilierii locali au hotărât să nu mai prelungească contractul, pentru că ar fi urmat o dezvoltare industrială a orașului, cu parcuri industriale, fabrici, etc. Astfel de investiții, care ar fi creat sute de locuri de muncă, nu s-au făcut, în schimb, apar parcuri fotovoltaice, cu profit uriaș și număr foarte mic de angajați. Despre faptul că ele se pot ridica, doar pe mormântul CEO, este clar ca lumina zilei. 

 

Președintele Asociației Crescătorilor de Animale din orașul Turceni, Andrei Bărăgan, spune că proiectele de concesiune pentru parcurile fotovoltaice au fost aprobate ilegal, pentru cei din primărie știau că sunt probleme. „Nu știu cum a trecut, pentru că este în litigiu, pentru că ei (fermierii n.n.) au făcut întâmpinare. Dacă au primit întâmpinarea, cum au trecut proiectul? Altă problemă, cum au trecut izlazul, că a fost islaz de 300 de ani, cum l-au trecut arabil. Nu se poate, conform Ordonanței 5 din 2015, nu se poate trece decât cu referendum, sau cu ordin de ministru.”

 

Iordache pune palma consilierilor, care au aprobat concesionarea pentru rudele sale și îi atacă pe fermieri: „Mai sunt cinci oameni care au câte două animale. Această resursă a localității trebuie folosită de toată localitatea” a spus acesta reporterilor Antena 3 CNN. Liderul fermierilor, Bărăgan, a declarat, însă, pentru revista Ferma, că erau sute de animale în Turceni, dar mulți oameni le-au dat la abator, pentru că asociația a rămas fără izlaz și nu a mai putut lua subvenții pentru a-l întreține. Acum, puținii crescători de animale care au rămas, sunt lăsați să pască vitele pe unde apucă, fără contract: „La început, am fost circa 100 de membri înscrişi în Asociaţie, care deţineam împreună peste 400 de vaci cu lapte, oi, capre şi câteva cabaline. Nu ştiu dacă am mai rămas zece crescători, cu efective mult mai puţine.” 

După cum a mai declarat Bărăgan pentru revista Ferma, și din cauza directă a lui Iordache a scăzut numărul animalelor la Turceni, pentru că acestuia i-a fost concesionată o baltă, pe 49 de ani și el a îngrădit-o. Balta cu pricina era sursa de apă pentru vitele localnicilor.

 

Concluzia

Pe principiul „ce vezi nu e adevărat”, „Senatorul Două Județe” pozează în salvatorul Gorjului, în timp ce acoliții lucrează pentru el. Dacă mai există cineva care să nu înțeleagă, de ce nu se renegociază Planul de Restructurare, poate acum înțeleg și ei că cine ar trebui să o facă, nu are interes să o facă. Pică Complexul Energetic Oltenia, se ridică parcuri fotovoltaice, scoți stecherul din priza CEO, îl bagi în priza proprietarilor de parcuri. Nimic mai simplu! A se înțelege că și facturile de plată își schimbă cursul de la sine. 

Rămâne de văzut cât timp mai merge ulciorul la apă și cine vor fi cei care-l vor sparge: instituțiile statului, alegătorii, sau șefii lui de la PNL, presupunând că ei sunt străini de cele întâmplate?! 

Vizualizări: 10,021

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: