Ultima oră

Se așteaptă prezență record la europarlamentare

Guvernul mizează pe aleşii locali pentru a-i motiva pe români să iasă la vot la alegerile europarlamentare şi locale care vor avea loc pe 9 iunie. În plus, primarii vor avea mai mult timp la dispoziţie dacă vor să treacă de la un partid la altul, fără să-şi piardă mandatul. Aşa prevede proiectul Ordonanţei de Urgenţă pentru comasarea alegerilor, pus în dezbatere publică de ministerul de Interne.

Proiectul pentru comasarea alegerilor locale și europarlamentare publicat de Ministerul de Interne prevede o derogare pentru primarii și președinții Consiliilor Județene în funcție care mai vor un mandat. Ei se pot muta mai repede la alt partid, fără să piardă mandatul actual. Din 9 aprilie, cu două luni înainte de alegeri, și nu cu o lună și jumătate cum era până acum, edilii care țintesc să fie realeși pot face mutarea și își păstrează și funcția actuală până la 1 octombrie, când noii primari intră în mandat.

Proiectul Guvernului permite candidaților să se înscrie în același timpt atât în cursa pentru Parlamentul European, cât și în cea pentru fucntia de consilier local, județean , primar sau președinte al Consiliului județean. Și să opteze după aceea unde rămâne în funcție de rezultat.

Votarea pentru locale și europarlamentare are loc duminică, 9 iunie, între 7.00 – 22.00, Iar programul poate fi prelungit până la miezul nopții acolo unde oamenii stau încă la coadă să voteze.

Vizualizări: 732

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: