Actualitate

Scandalul concedierilor de la Turceni: Văduvă cu trei copii, obligată să plece

Zeci de salariați de la Termocentrala Turceni sunt obligați să își schimbe locul de muncă în cadrul procesului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia. Dumitru Pîrvulescu, lider sindical, acuză administrația că nu se uită la oameni atunci când ia anumite măsuri. S-a ajuns astfel ca o văduvă cu trei copii să fie mutată la Rovinari, la fel și un salariat bolnav de cancer, care mai are trei ani până la pensie.

Pîrvulescu este lider de federație, dar și de sindicat. Are o grupă sindicală și la Termocentrala Turceni, care va închide în această vară grupul energetic nr. 3. În aceste condiții, circa 70 de salariați își pierd locul de muncă sau sunt mutați la alte termocentrale.

“Am o grupă sindicală destul de numeroasă la Turceni.

Să faci un program de restructurare și să suprimi locuri de muncă fără să te gândești la persoane, nu mi se pare în regulă. Nu poți să desființezi locul de muncă, arbitrar, pentru o persoană care e văduvă, cu trei copii. Nu se poate să îi spui acelei doamne, care este din Turceni, pleci la Rovinari sau te disponibilizăm”, a spus Pîrvulescu la o emisiune. 

În astfel de situații au fost puse și persoane care au mai puțin de doi ani până la pensie, ceea ce nu este normal, în opinia liderului sindical. “Principiul acestui program este ca, acolo unde trimiți salariați, să trimiți salariați tineri, pentru că locul ăla de muncă, în speță Rovinari, rămâne mai mult. Directoratul, când a aprobat acele liste, nu a făcut o analiză?”, acuză Pîrvulescu. Acesta a mai dat exemplul unui salariat bolnav de cancer, pus să aleagă între schimbarea locului de muncă și concediere.

Sunt și persoane mutate la termocentrala Craiova 2, care va fi externalizată în mai puțin de doi ani.

Pîrvulescu spune că, dacă guvernul ar fi dat ordonanța prin care salariații disponibilizați să primească venit de completare, ar fi fost mai mulți salariați dispuși să plece și nu ar mai fi fost atâtea probleme. Ordonanța întârzie, deși au mai rămas doar două săptămâni până când aproape cinci sute de salariați ai CE Oltenia vor primi preavizele. “Trebuie făcută ordonanță de urgență pentru noi și pentru colegii de la uraniu. Pentru cei din Valea Jiului există, a fost prima ordonanță dată de guvernul Orban”, a spus Pîrvulescu. “Întârzierea acestei ordonanțe a dus la astfel de decizii proaste, luate de șeful de secție și mai departe luate de bune de directorii de acolo și de Directoratul companiei”, a completat liderul sindical.

7,7 milioane de lei este suma prevăzută în bugetul CE Oltenia pentru acordarea de plăți compensatorii. În premieră, sindicatele au acceptat în acest an două variante de plăți compensatorii, mai mici dacă dă și statul acel venit de completare, mai mari dacă rămâne totul pe seama CE Oltenia.

Vizualizări: 4,134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: