Actualitate

Minerii și energeticienii dau buluc la concediere, pentru doar zece mii de euro

530 dintre cei aproximativ 700 de salariaţi ai Termocentralei Mintia au depus cereri pentru a fi incluşi pe listele de disponibilizări de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH). La fel și 887 de angajaţi din sectorul de minerit al Văii Jiului. Asta deși vor pleca acasă cu doar zece mii de euro și cu promisiunea unui venit de completare pe 2-4 ani, pentru care guvernul nu a dat încă ordonanța de urgență.

Administratorul special al CEH, Cristian Roşu, a mai și prelungit termenul de depunere a cererilor, văzând apetitul salariaților pentru a pleca acasă. „Termenul pentru depunerea cererilor a fost prelungit până vineri, 21 mai, la ora 13,00. Am luat această decizie pentru că există o dorinţă mare de înscriere pe liste şi vrem să oferim această posibilitate tuturor celor care doresc să depună cereri”, a precizat administratorul special al CEH, termenul inițial fiind 13 mai.

CEH este format din minele de huilă Lupeni, Livezeni, Lonea şi Vulcan, şi din termocentralele Mintia şi Paroşeni. Complexul numără circa 4.000 de angajaţi.

Administraţia şi Sindicatul „Muntele”, reprezentativ la nivelul CEH, au modificat Contractul Colectiv de Muncă al societăţii, în sensul în care persoanele disponibilizate vor primi plăţi compensatorii în sumă brută de 49.998 lei, de la bugetul de stat, venitul urmând să fie impozitat cu 10%.

De asemenea, angajaţii din minerit vor primi venituri de completare timp de 4 ani, iar cei din sectorul energetic vor beneficia de aceste sume pentru o perioadă de doi ani.

Pe de altă parte, Sindicatul Solidaritatea Hunedoara, de la Termocentrala Mintia, nu a recomandat angajaţilor să completeze cererile de disponibilizare motivând, între altele, că nu există o ordonanţă sau hotărâre de guvern prin care să fie susţinută suportarea cheltuielilor de la bugetul de stat.

Administratorul special al CEH a arătat că disponibilizările de personal vor face obiectul unei Ordonanţe de Urgenţă ce va fi discutată într-o şedinţă de Guvern.

Vizualizări: 4,471

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: