Social

Sătenii din Runcurel, păcăliți de ecologiști să blocheze exploatările miniere

Runcurel, un sat situat între Motru și Rovinari, este înconjurat de trei cariere de lignit: Jilț Nord, Jilț Sud și Roșiuța, care au avansat de-a lungul timpului către vatra satului.

Organizațiile ecologiste au bătut satul în lung și-n lat în ultimii ani, pentru a convinge oamenii să ceară sume uriașe pentru a ceda gospodăriile, în vederea extinderii carierelor miniere. 

Unii au cerut câte un milion de euro pe gospodărie, scopul ecologiștilor fiind, ca de fiecare dată, să se folosească de necazul oamenilor pentru a bloca exploatările miniere.

Organizațiile de mediu și-au făcut un mod de lucru în acest sens. Păcat că oamenii nu sesizează substratul și se lasă desprinși de realitate.

Acum se aude că noul plan de restructurare va duce la închiderea unor perimetre miniere din zona Motru - Mătăsari, iar asta ar putea lăsa localnicii din Runcurel fără despăgubirile mult așteptate. Aici este marea problemă!!!

Complexul Energetic Oltenia a promis în luna martie că va face o evaluare a 34 de imobile, pentru că în mod cert nu se mai poate locui acolo. Marți, reprezentanții CE Oltenia vor merge la Runcurel pentru a discuta cu oamenii, în prezența prefectului de Gorj. Acum, că mineritul din zonă e ca și închis, o mai exista interes din partea ecologiștilor pentru această zonă? Mi-e teamă că nu!

Cred că viitorul apropiat va arăta că oamenii au fost păcăliți și se vor alege cu despăgubiri de nimic, pentru că nu mai are nimeni interesul să extindă carierele miniere.

actualizare: Cititorii au reacționat imediat. Iată un prim comentariu: “Dacă primesc despăgubiri, ar fi fost în regulă cu poluarea satului respectiv, nu?...Greenpeace? N-am auzit nimic în media despre voi, în legatura cu taierea pădurilor din România...Așa, butonând pe FB și postând câteva poze, e la îndemâna oricui....Ca ONG mare, altele sunt așteptările și posibilitățile...Dar voi - canci! Hai sictir, Greenpeace!”

 

Vizualizări: 3,126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: