Actualitate

Sancționați pentru muncă la negru și muncă subdeclarată

Inspectorii de muncă din cadrul ITM Gorj au aplicat sancțiuni de sute de mii de lei pentru încălcarea legislației din domeniul relațiilor de muncă.

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au efectuat pe parcursul lunii iulie 2023 un număr de 182 controale, din care 129 au avut ca obiect verificarea respectării legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă, iar 53 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă.

„În urma acțiunilor efectuate, inspectorii de muncă au aplicat amenzi în cuantum de 632.000 lei, din care 148.500 lei pentru nerespectarea normelor securităţii şi sănătăţii în muncă și 483.500 lei pentru încălcarea legislației în domeniul relațiilor de muncă. Au fost dispuse 358 măsuri de intrare în legalitate.

Inspectorii de muncă cu atribuţii de control în domeniul relaţiilor de muncă au depistat  în perioada menționată, 5 persoane prestând muncă nedeclarată, respectiv neavând încheiate în prealabil contracte individuale de muncă, fiind aplicate amenzi în valoare 100.000 lei.

În această perioadă inspectorii de muncă cu atribuţii de control în domeniul relaţiilor de muncă au depistat și două  cazuri de muncă subdeclarată la un angajator, fiind aplicată o amendă contravențională în valoare totală de 20.000 lei”, a transmis Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj.

Cu ocazia controalelor efectuate la angajatori, inspectorii de muncă au informat atât persoanele  găsite la lucru cu ocazia  efectuării controlului inopinat la locul de muncă al angajatorului verificat, cât și reprezentantul angajatorului, asupra dezavantajelor folosirii muncii nedeclarate, precum și consecințele pe care le produce munca nedeclarată.

 Munca subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit şi evidenţiat în statele de plată a salariilor şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale.

Vizualizări: 615

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: