Social

Românii nu mai pot lăsa porcii să se reproducă

Crescătorii de animale nu mai pot lăsa porcii să se reproducă în gospodării, prevede un proiect de ordonanță de urgență. Gospodarii sunt obligați să cumpere purcei din ferme specializate.

Gorjul nu are nicio exploatație comercială de porcine, de la care cei interesați ar putea să cumpere purcei. Ar fi doar 23 de exploatații de tip A, care în total au 230 de capete. Cu alte cuvinte, gorjenii vor fi nevoiți să cumpere purcei din alte județe, dacă vor să îi crească în gospodării.

Este o lovitură uriașă pentru oamenii de la țară, care își completau veniturile mici vânzând purcei sau crescând porci pe care să îi vândă la Crăciun.

Potrivit proiectului de OUG, porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, nu se comercializează, iar reproducţia acestora în aceste exploataţii este interzisă. Carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcinelor sunt destinate exclusiv consumului în gospodaria proprie.  

Pentru a putea comercializa porci, trebuie ca persoanele fizice să deţină exploataţii comerciale de tip familial, să fie înregistraţi SNIIA, să aibă autorizare sanitar – veterinară pentru creşterea porcinelor atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare, atestat de producător şi carnet de comercializare. 

Crescătorii nu au voie nici să hrănească porcinele cu resturi alimentare. Mai mult, trebuie să amenajeze dezinfectoare pentru încălţăminte, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din exploataţie şi din adăpost.

Noile reguli sunt impuse de Uniunea Europeană, dar europarlamentarii români nu au fost în stare să explice tradițiile legate de creșterea porcului în România, tradițiile de Crăciun, dar nici faptul că această activitate asigura subzistența în zeci de mii de gospodării.

Vizualizări: 3,716

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: