Diaspora

Româncă acuzată că și-a răpit copiii de la tatăl belgian

O femeie în vârstă de 41 de ani din Fălticeni, județul Suceava, a scăpat temporar de un mandat european de arestare emis de autorități judiciare din Belgia.

Femeia este acuzată că și-a răpit proprii săi copii, respectiv că nu i-a predat soțului, care este cetățean belgian, la data la care era prevăzut potrivit acordului de după divorț.

Belgianul a depus o plângere la autoritățile judiciare din țara sa, care au decis să emită un mandat european de arestare pe numele româncei. Pe data de 17 ianuarie 2022, Curtea de Apel Suceava a respins cererea formulată, motivul fiind acela că se referă la posibile infracțiuni care, potrivit legii române, sunt comise pe teritoriul României.

Românca și cetățeanul belgian au împreună doi copii născuți în Belgia, în vârstă de 10 ani și 12 ani. În urma procesului de divorț, cei doi au stabilit că minorii urmau să stea cu tatăl lor în fiecare weekend de sâmbătă seara până duminică seara. Copiii urmau să meargă cu mama lor în România de la 15 iulie până la 30 august 2021, iar după aceea să stea la tatăl lor de la 1 septembrie 2021 până la 16 septembrie 2021.

În primul weekend după finalizarea divorțului, mama copiilor ar fi refuzat să dea copiii tatălui conform înțelegerii făcute. Ea a anunțat că nu va ține cont de legile belgiene și că pe 15 iulie va pleca împreună cu copiii în România fără a se mai reîntoarce.

”Există indicii care arată că suspecta a luat cu ea în România pe cei doi copii, încălcând astfel hotărârile executorii ale tribunalului de familie pronunțate anterior care i-au interzis să părăsească teritoriul belgian cu cei doi copii. Prin sentința judecătorească pronunțată de tribunalul de primă instanță West-Vlaanderen, departamentul Veurne, secția tribunalul de familie și de minori, în data de 13 octombrie 2021 s-a stabilit în plus că autoritatea părintească exclusivă asupra celor doi copii i-a fost acordată tatălui. Femeia a fost decăzută din autoritatea părintească”, se precizează în mandatul european de arestare.

Între cei doi au existat contacte telefonice și promisiuni că românca că va aduce copiii înapoi în Belgia în data de 5 noiembrie 2021. ”Între timp nu au mai existat contacte telefonice iar promisiunile făcute nu au fost respectate. Există indicii în cadrul anchetei penale în curs cu privire la răpirea parentală a doi copii minori de către mama lor care a părăsit Belgia. Tatăl nu și-a mai văzut copiii de multă vreme din cauza mamei lor”, au mai transmis autoritățile belgiene, care cred că femeia se află cu copiii în localitatea Vadu Moldovei din județul Suceava.

Femeia a declarat că este vorba de acuzații false. Ea susține că belgianul a venit la Vadu Moldovei cu cei doi băieți și și-a dat acordul verbal ca ei să rămână la mamă. Ulterior, după ce s-ar fi întors în țara natală, bărbatul ar fi reclamat răpirea copiilor. De asemenea, românca susține că are mai multe documente medico-legale care atestă că a suferit leziuni prin violență domestică din partea soțului belgian.

Instanța de judecată din Suceava a constatat că la momentul comiterii faptei, ambii părinți aveau dreptul de a exercita autoritatea părintească asupra minorilor.

 

Vizualizări: 1,057

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Diaspora:

Citește și: