Social

Psiholog: Autismul nu ar trebui catalogat ca o dizabilitate

În fiecare an, pe 2 aprilie, este marcată Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, o ocazie importantă pentru a atrage atenția asupra acestei probleme de sănătate și pentru a promova integrarea persoanelor care suferă de această tulburare în sistemul educațional și social.

Mădălina Stanca, psiholog în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, susține că autismul nu ar trebui catalogat ca o dizabilitate, fiind o abilitate atipică. 

„Nevoile bazale de atenție, răbdare, îngrijire și iubire sunt aceleași ca ale oricărui copil tipic. Copiii cu tulburare de spectru autist (TSA) au nevoie de joacă, socializare, prieteni, la fel ca toți copiii, iar cercetările demonstrează că implicarea și acceptarea firească a persoanelor din mediul de contact aduc rezultate în demersul terapeutic. 

Astfel, invitația mea este să integrăm acest diagnostic ca făcând parte din viață, să încercăm să dizolvăm rezistența la interacțiunea cu aceste ființe speciale, privindu-le frumosul (fie el exprimat prin atenția la detalii, creativitate, modul specific de a reacționa etc) din spatele comportamentelor atipice”, susține specialistul SJU Târgu Jiu.

Lumea acestor copii este creată de modul cum noi ne raportăm la ei, îi acceptăm, îi integrăm, ne informăm corect și îi privim ca parte firească a lumii universale. Să devenim conștienți că autismul nu este o alegere și că oricare dintre noi am fi putut fi în acest scenariu, iar împreună, educându-ne atitudinea, putem aduce un plus atât vieții noastre, cât și a lor!

Vizualizări: 484

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: