Social

Profesorii refuză să îi testeze pe elevi. Copiii trebuie trimiși la școală nemâncați două zile pe săptămână!

Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va realiza lunea și joia, la nivelul fiecărei unități de învățământ, anunță Ministerul Sănătății. Testarea se va efectua în sala de clasă, de către profesor. Doar că profesorii nu sunt de acord și, culmea, nu i-a întrebat nimeni dacă sunt dispuși să facă asta. Mai mult, elevii nu au voie să mănânce înainte de testare, ceea ce înseamnă că lunea și joia se duc la școală fără să ia micul dejun. Sindicatele din sănătate cer ca testările să fie făcute în familii, cu teste puse la dispoziție gratuit de autorități.

 

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) "Spiru Haret" cer testarea copiilor în familie, ceea ce ar fi mult mai normal.

“Acest act administrativ cu caracter normativ va avea drept efecte blocarea activităţii unităţilor de învăţământ şi transformarea acestora în focare de infecţie. Cele două federaţii consideră că aceste teste pot fi foarte uşor făcute de către părinţi, aceştia urmând să comunice posibilele cazuri de infectare”, susțin liderii sindicali. 

Reprezentanţii sindicali ai angajaţilor din învăţământ atrag atenţia că majoritatea cadrelor didactice vor refuza să administreze elevilor testele de salivă, iar angajaţii din învăţământ nu pot fi constrânşi să efectueze aceste proceduri.

"Având în vedere opiniile prezentate de specialişti şi faptul că, potrivit reglementărilor în vigoare, niciun salariat din învăţământul preuniversitar nu poate fi constrâns să realizeze această testare, nu trebuie să surprindă faptul că cele mai multe cadre didactice vor refuza efectuarea acestor testări. În cazul în care Guvernul României nu va interveni pentru corectarea anomaliilor din această Instrucţiune, iar asupra cadrelor didactice se vor face presiuni pentru a se implica în testarea elevilor, conform numeroaselor semnale pe care le primim, acestea sunt hotărâte să protesteze", se precizează în comunicat.

Astfel, cele două organizaţii sindicale solicită Guvernului să anuleze urgent măsura emisă de Ministerul Sănătăţii privind testarea elevilor de către angajaţii unităţilor de învăţământ.


Totodată, cele două sindicate estimează că puţini părinţi vor accepta să-şi trimită copiii la şcoală în ziua testării fără ca aceştia să ia masa de dimineaţă acasă.

"O altă problemă pe care o semnalăm este legată de momentul în care se fac aceste teste. Potrivit instrucţiunii, elevii (înţelegem că actul nu vizează şi preşcolarii) trebuie să "evite consumul de alimente/băuturi cu cel puţin o oră înainte de efectuarea testului, în funcţie de prevederile producătorului". Dacă s-ar ţine cont de această prevedere, ar însemna că toţi copiii ar trebui să nu mănânce şi să nu bea nimic înainte de a ajunge la şcoală. Suntem curioşi şi noi câţi părinţi vor accepta să-şi trimită la şcoală copiii în aceste condiţii!", notează cele două organizaţii sindicale în comunicat. 

Vizualizări: 6,750

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: