Anchetă

Principalul candidat la primărie, concediat de adversarii politici

Ordonanța austerității este folosită în unele localități pentru a executa adversarii politici.

De exemplu, în comuna gorjeană Bîlteni, Consiliul Local dominat de PNL a votat o nouă organigramă, prin care a desființat trei posturi vacante și unul ocupat. Cel ocupat este al unui funcționar de la Urbanism, Maria Daniela Coandă, consilier în primărie de 28 de ani.

Coandă este un om extrem de popular în Bîlteni, ceea ce a făcut ca, la alegerile din 2020, să obțină 652 de voturi cu susținerea unui partid mic, Partidul Ecologist Român. Pentru comparație, Vasile Vlăduleanu a câștigat atunci postul de primar pe lista PNL cu 1097 voturi, iar candidatul PSD a avut 892 de voturi.

Cum primarul liberal Vasile Vlăduleanu nu mai poate fi luat în calcul la viitoarele alegeri, fiind sub control judiciar într-un dosar de luare de mită pentru angajări în primărie, este lesne de înțeles că Maria Daniela Coandă are toate șansele să câștige postul de primar în 2024, cu susținerea unui partid puternic.

Nu știm exact care dintre partide a executat-o, dar este puțin probabil ca decizia să nu aibă legătură cu alegerile de anul viitor. Maria Daniela Coandă a reușit să suspende în instanță hotărârea de consiliu local prin care i-a fost desființat postul și urmează să se judece pe fond.

Cel mai probabil va câștiga, pentru că hotărârea de consiliu încalcă legea, în sensul că a desființat un post ocupat, în condițiile în care a menținut cinci posturi vacante. “M-au concediat și le-am suspendat hotărârea de consiliu. Pe data de 3 noiembrie au întrunit de îndată o ședință de Consiliu Local și au emis o hotărâre în care au desființat două posturi vacante și al meu ocupat, deși în legea 296/2023 scrie că sunt vizate posturile de șef de birou și posturi vacante. Au desființat postul meu ocupat și au menținut cinci posturi vacante”, a spus Coandă.

Interesant este că, în aceeași zi de 3 noiembrie au fost date hotărârea de consiliu, dispoziția de concediere și preavizul. Pe data de 9 noiembrie, cel care asigură interimar conducerea primăriei a revenit la dispoziția de concediere, dându-și seama de greșeală, fiind la mintea cocoșului că nu poți să o emiți în aceeași zi cu preavizul.

Tribunalul Gorj a suspendat toate cele trei documente și acum Maria Daniela Coandă se va judeca pe fond cu conducerea primăriei.

Fostul edil al localității Bâlteni rămâne sub control judiciar. Magistrații Tribunalului Gorj au prelungit pe 20 decembrie măsura preventivă emisă față de Vasile Vlăduleanu. Măsura preventivă a fost dispusă într-un dosar în care ofițerii Direcției Anticorupție au făcut percheziții în luna martie a acestui an. Este vorba despre un dosar în care se efectuează cercetări cu privire la angajarea norei unui consilier local PSD pe postul de asistent medical comunitar.  Deloc întâmplător, posturile funcționarilor vizați de acest dosar penal nu au fost desființate, ci doar postul celei care ar putea strica în 2024 cârdășiile locale.

 

Vizualizări: 3,059

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: