Actualitate

Primii bani din PNRR vin pentru închiderea termocentralelor

2.037.146.414 de euro va fi prima tranșă din Planul Național de Redresare și Reziliență, potrivit documentului publicat de guvern. Adică peste două miliarde de euro, bani destinați închiderii unor capacități pe cărbune și elaborării unor acte normative. Atât!

Iată lista de obiective pentru care este alocată prima tranșă din PNRR:

• Intrarea în vigoare a legii privind securitatea rețelelor 5G.

• Adoptarea strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025 și aplicarea planului de acțiune.

• Scoaterea din operare a capacității de producție a energiei electrice pe bază de cărbune.

• S-a instituit și este operațional grupul operativ pentru implementarea și monitorizarea reformelor și investițiilor privind transformarea digitală.

• Adoptarea Strategiei naționale privind securitatea cibernetică 2021- 2026.

• Asistență tehnică contractuală furnizată de o entitate care va fi selectată în conformitate cu legislația națională privind achizițiile publice.

• Intrarea în vigoare a unui ordin al ministrului de instituire a unui comitet de monitorizare însărcinat cu revizuirea, cu sprijinul furnizorului de asistență tehnică, a sistemului de pensii și a intervențiilor de politică în sistemul de pensii.

• Numărul de case de marcat conectate la sistemul informatic al Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

• Adoptarea criteriilor de prioritizare a investițiilor în centrele comunitare integrate.

• Intrarea în vigoare a actului legislativ de aprobare a noii strategii naționale anticorupție.

• Audit și controale: informații pentru monitorizarea implementării planului de redresare și reziliență.

• Intrarea în vigoare a unei ordonanțe a guvernului privind stabilirea mandatului legal al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), al Ministerului Finanțelor și al Autorității de Audit.

• Intrarea în vigoare a hotărârii de guvern privind realizarea Programului național pentru reducerea abandonului școlar.

• Procedură de ofertare pentru sprijinirea elevilor în vederea asigurării tranziției de la învățământul secundar inferior la cel superior, pe baza a 5 indicatori definiți în Mecanismul de Avertizare Timpurie în Educație.

Asta e lista completă, adică mult bla-bla și nimic concret. Singura parte concretă este aia cu scoaterea din operare a capacității de producție a energiei electrice pe bază de cărbune, dar nici aici nu înțelegem cine ia banii, că nu am auzit să primească CE Oltenia bani să-și dărâme grupurile.

Unde se duc însă aceste miliarde? Că este vorba aici de niște legi și strategii pe care parlamentarii și guvernanții sunt oricum plătiți să le facă. Aaaa, vor să facă niște grupuri de lucru... vă dați seama despre ce vorbim. Tot felul de sinecuriști care își vor lua grămezi de bani, să facă strategii... Dar, să nu disperăm, că mai sunt câteva tranșe, care se duc tot pe prostii, pe care o să le prezentăm în zilele viitoare. Tranșa de mai sus este din banii nerambursabili. Puținele obiective concrete care se fac prin PNRR sunt din miliardele de euro care vor fi împrumutate. Pentru că PNRR înseamnă 29,2 miliarde de euro, din care 14,2 miliarde granturi și restul bani împrumutați.

Spuneam că "ajutorul" este de tip bumerang. Chiar așa este. Ne aruncă o mână de arginți cu coarda elastică, ne vor trece pe la nas și... duși sunt. Duși la grupurile lor de interese, lăsând în spate un pilon de bază al economiei românești pus la pământ. 

Cât de naivi trebuie să fim pentru a nu pricepe că fără producție internă nu există creștere economică!!! Nu ai creștere economică, nu ai beneficii salariale consistente. Dacă mai luăm în discuție și pierderea Independenței energetice, mâine poimâine suntem colonizați definitiv. 

Acest PNRR vine pe același calapod cu Tranziția justă. Lipsit de consistență, lipsit de producție, doar pe ramuri care permit sifonarea banilor. Adio România, adio prestige!

Vizualizări: 4,362

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: