Anchetă

Primarul Romanescu, pișcat de un Purec

Vorba aia cu facerea de bine se confirmă de fiecare dată, mai ales la Târgu Jiu. Știți maidanul ăla din Debarcader, pe care teoretic este baza sportivă a Universității “Constantin Brâncuși”? Ei bine, acum niște ani, Federația Română de Fotbal a stabilit cu Compania Națională de Investiții ca în fiecare municipiu reședință de județ să se facă o bază sportivă. 

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, s-a gândit imediat la baza din Debarcader, chiar dacă nu era a primăriei, ci a universității. Sau poate tocmai de aceea, că omul acolo a lucrat înainte de a deveni primar.

Din motive pe care nu le detaliem aici, conducerea UCB are un dinte împotriva lui Romanescu, dar primarul a trecut peste, a contactat niște oameni din universitate, le-a prezentat oportunitatea, iar după ani de corespondență între instituții, inclusiv între Primăria Târgu Jiu și CNI, pe 13 octombrie a fost emis ordinul de începere a lucrărilor.

Primarul din Târgu Jiu a făcut imprudența să anunțe asta pe pagina de socializare, înainte să se împăuneze Purec și Gorun cu viitorul proiect. Mulți dintre dumneavoastră probabil că vă întrebați cine sunt cei doi. Sunt fix conducătorii Universității, adică, fix ăia sub ochii cărora s-a ales praful de întregul complex Debarcader. 

Ce credeți, au sărit ucebiștii de fund în sus de parcă s-ar fi așezat într-un par. Sorin Purec, rector al Universității și, mai nou, un fel de... suflător în "flaiflușter cu gușe", a ținut chiar o conferință de presă, nu ca să vorbească despre proiect, ci ca să își exprime revolta că și l-a asumat primarul Romanescu. Deși primarul nu a făcut decât să informeze publicul că a fost anunțat de CNI că a fost dat ordinul de începere a lucrărilor. Simplu.

 


Până la urmă, primarul putea să se și laude. UCB nu putea accesa acest program fără acordul și sprijinul Primăriei Târgu Jiu, așa cum rezultă clar din corespondența purtată cu Compania Națională de Investiții. Primăria avea prioritate, dar decizia primarului a fost atunci să folosească oportunitatea pentru această bază sportivă. Era și una dintre temele sale de campanie și, mai mult decât atât, era un obiectiv lăsat de izbeliște după 1990. Ca multe altele, de altfel...

 


Dar, onor conducerea universității crede probabil că totul s-a făcut prin influența fiului celui de-al doilea cap al UCB și că munca instituțiilor implicate nu a contat. Pentru cine nu știe, Adrian Gorun este președintele Senatului UCB și Horațiu Gorun, fiu-su, este secretar general la guvern, îi face mapa premierului Cîțu. 

Fals! Dacă ne uităm pe documente, culmea, proiectul este de pe vremea guvernării PSD!!! Iar acum, în ultima fază, a cuplat Dan Vâlceanu. Nu-l prea suport eu, dar trebuie să o spun. Deci... ușor cu gargara, că nu ține. 

Nu ține nici ce a spus Sorin Purec în conferința de presă, că, în anul 2019, primarul Romanescu nu a vrut să facă investiția, iar ei, de la UCB, au aflat și imediat au făcut demersurile. Și o spune senin, deși știe că minte, că doar are acces la toată documentația. Asta înseamnă să sufli în flaiflușter, dar cu gura plină. Jenant!

Realitatea o știm deja, așa cum spuneam, Universitatea ținea un maidan în cartier, iar Primăria i-a oferit oportunitatea de a face o bază sportivă, deși o putea face oriunde în altă parte. Dar, asta i s-a părut primarului a fi cea mai bună soluție. “La momentul respectiv am chemat pe Genu Căruntu, pe Marian Vintilescu, s-ar putea să mai fi fost cineva și de la Facultatea de Educație Fizică și Sport, să le propun ca baza sportivă care era alocată Primăriei Municiului Târgu Jiu să se realizeze pe actualul amplasament al Universității Constantin Brâncuși din Debarcader. Sunt lucruri certe, oameni care pot să confirme”, a spus Romanescu.

Purec, dacă n-ar fi purec, ar putea să explice de ce baza asta sportivă stătea în paragină de 20 de ani? De ce, dacă au fost atât de preocupați, nici măcar bălăriile nu le-au tăiat? De investiții nici vorbă, că ei cred că taxele pe care le încasează de la studenți trebuie să ajungă cu prioritate în buzunarele lor. (Asta-i altă poveste care necesită timp și spațiu)

Realitatea este că, într-o zonă aglomerată a orașului, Debarcader, era un maidan ce strica de zeci de ani aspectul. Și cum orice primar sănătos la cap așa proceda, Romanescu a simțit oportunitatea de a schimba ceva și în acest cartier. Purec, care e purec, spune ba că primăria a refuzat acest proiect, ba că nu avea unde să îl facă, pentru că nu deține terenuri. Când un ziarist i-a zis că sunt terenuri, de exemplu, în Narciselor, Purec, care deși e purec îi place să iasă ca păduchele în frunte, a zis pe un ton superior, ironic, de om cu școală, cum s-ar spune, că “Nu știu cum se gândea să facă treaba asta, că probabil dacă dădea un jucător mai tare în minge se ducea direct în mlaștină”, susținând că terenul de acolo nu s-ar fi pretat pentru o astfel de investiție. Ce să vezi, Primăria Târgu Jiu are deja depus la CNI un proiect pentru realizarea unei baze sportive și în acea zonă a orașului. 

Ca o ultimă parte, vreau să-mi justific reacția. Am copilărit în Debarcader, am făcut baie în ștrand și am jucat fotbal pe acel teren. Era un complex util cartierelor din jur. M-am uitat cum behăiți toți milogii că ne stau copiii cu nasul în telefoane și tablete, fapt destul de dăunător. Dar voi ce oportunități le oferiți, ticăloșilor? Pe vremea răposatului făceam sport gratuit mii de copii. Acum, la 30 de ani de la revoluție, a fost nevoie de un scandal monstru pentru ca primăria să poată face un Club Sportiv Municipal pentru copii. Ceva gen CSS, cum au evoluat generațiile noastre fără să plătim un cent. Sau pentru unii ticăloși nu asta este normalitatea? 

Mi-e și scârbă să mai continui, când știu că nivelul a ajuns atât de jos. Cică "Universitatea Constantin Brancusi"! Am scris fără diacritice, la fel cum ați scris și voi, băi, râsurile lumii! Te uiți la intrare și vezi eticheta instituției. Brâncuși scris fără diacritice. Vai steaua voastră... că mai aveați puțin și vă mâncau șerpii pe acolo. 

Apropo, când vă mai suflă-n gură "consultantul brâncușiolog", să-l întrebați dacă în teza lui de doctorat Brâncuși se scrie Brancusi. Este un sfat! Bun? Nu de alta, dar a mai păcălit și un mare grup de lucru să apeleze la serviciile juridice ale Universității și poate se trezesc ăia făcând adrese pe la Hotel Brancusi. 

Una peste alta, lăsați politica și vedeți de învățământ, că vă treziți mâine - poimâine denumiți... "Fabrica de Studenți".

Vizualizări: 12,690

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: