Anchetă

S-au dat drept mineri ca să iasă la pensie

Trei bărbați au fost condamnați pentru tentativă de înșelăciune, după ce au prezentat acte false care atestau calitatea de salariați ai Companiei Naționale a Uraniului Suceava. Cu respectivele adeverințe, bărbații care au acum între 64 și 72 de ani și-au depus dosarele de pensionare sau au cerut recalcularea pensiei.

Procurorii îi acuză pe cei trei că și-au pus datele personale la dispoziția persoanei care le-a adus adeverințele false, dar și că le-au depus la Casa de Pensii Harghita. Cel care i-a îndemnat să facă falsurile este acuzat de instigare la înșelăciune, dar deocamdată nu se știe cine a comis falsurile, acesta fiind un dosar separat.

Unul dintre inculpați, care are acum 72 de ani, a cerut în 2017 recalcularea pensiei, în baza adeverinței false care atesta faptul că a fost ajutor de miner din anul 1971 până în anul 1996, cu întreruperi. Adeverința era aparent semnată de trei persoane din cadrul Companiei Naționale a Uraniului.

Situația este similară în ceea ce îl privește pe un alt inculpat, care ar fi fost ajutor de miner din anul 1971 până în anul 1983, cu întreruperi. Și acesta a solicitat recalcularea pensiei.

Un al treilea inculpat, de 64 de ani, a cerut în 2018 pensionarea pentru limită de vârstă, în baza adeverinței false. În cazul lui, Casa de Pensii Harghita a respins cererea de pensionare pentru limita de vârstă, existând bănuiala că adeverințele sunt false. Bărbatul a recunoscut în fața procurorilor că, în cursul anului 2018, s-a întâlnit cu O.C., cu care a discutat despre faptul că îi lipsesc 6 luni de vechime în muncă pentru a avea o pensie completă. Acesta i-ar fi spus că el cunoaște pe cineva care poate să îl ajute cu o adeverință pentru diferența de vechime, iar după aproximativ 2-3 săptămâni l-a pus în legătură cu cineva care i-a dat adeverința, urmând să stabilească plata doar dacă i se acceptă dosarul de pensionare. 

Cei trei bărbați nu au fost niciodată mineri, ei lucrând ca cioban, tăietor de lemne, gestionar, având însă perioade mari în care nu au lucrat. Oamenii nici măcar nu știau ce scrie în adeverințele pe care le-au depus, nu știau că figurează acolo ca mineri, și nici numele celui care a făcut falsurile. Unul avea în mod real pe cartea de muncă doar trei ani vechime.

Judecătorii au apreciat că, în cazul bărbaților cu vârste între 64 și 72 de ani, riscul comiterii pe viitor a unor infracțiuni este unul mic. Ei trăiesc modest și au crezut că au găsit o cale de a-și crește veniturile. 

“Nivelul educațional al inculpatului constă în absolvirea a opt clase în cadrul școlii din localitatea de domiciliu. Situația financiară a inculpatului a fost apreciată de acesta ca modestă, dar mulțumitoare. În ceea ce privește riscul săvârșirii de noi infracțiuni, s-a apreciat ca fiind la un nivel mic-mediu”, au arătat judecătorii. La fel în cazul celui de 67 de ani, care i-a instigat la fals și care are doar patru clase.

Cu toții au primit pedepse de 10 luni de închisoare cu amânarea executării pedepsei. Decizia Judecătoriei Miercurea Ciuc din 7 octombrie nu este definitivă.

Vizualizări: 8,551

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: