Anchetă

În timp ce minerii așteaptă pensionarea, CE Oltenia este privatizat pe ascuns

Dezvăluiri interesante făcute joi de Lăcrămioara Diaconu Pințea, într-un interviu video acordat pentru Focus Energetic. Aceasta a dezvăluit că, în câteva săptămâni, vor fi făcute acele societăți tip SpV, prin care Complexul Energetic Oltenia va realiza noile grupuri pe gaze și parcuri fotovoltaice.

Noutatea este că CE Oltenia nu va fi majoritar în aceste societăți, așa cum ne dădea asigurări până acum Daniel Burlan - președinte al Directoratului.

Pințea este membru al Directoratului, dar se pare că la ea sunt toate deciziile legate de programul de restructurare. Întrebată dacă va fi CE Oltenia majoritar în noile societăți, Pințea a răspuns: “Vom avea ambele situații”. 

Pronosticul nostru este că investitorii străini vor fi majoritari la cele două socități prin care se vor face grupurile pe gaze, iar CEO la parcurile fotovoltaice. Cum grupurile de cărbune vor fi complet închise până în 2032, vorbim practic de o privatizare mascată, netransparentă, acoperită strategic de blocarea pensionării minerilor și energeticienilor, astfel încât atenția opiniei publice să fie îndreptată în altă parte.

Pințea a explicat că este o chestiune de câteva săptămâni până când se vor face oferte angajante pentru crearea noilor societăți. “Asta se stabiliește în următoarele două săptămâni, când finalizăm conceptul care va sta la baza ofertării angajante. Undeva pe 10-15 noiembrie va fi termenul de depunere, practic o lună din momentul în care le dăm instrucțiunile de ofertare și instrucțiunile vor fi gata undeva în maximum două săptămâni”, a spus Pințea, care a confirmat faptul că PwC este consultantul de un milion de euro care selectează firmele, oferte și propune cine să fie majoritar în noile societăți.

După ce va primi ofertele, CEO va decide într-o lună cu cine merge mai departe. “CE Oltenia va stabili până la sfârșitul lunii noiembrie cu cine merge. Aceste SpV-uri, aceste parteneriate sunt esențiale în vederea aprobării planului de restructurare, de aceea trebuie să lucrăm într-un ritm accelerat”, a spus Pințea.

Cu ce vin noii investitori în societățile de tip SpV? Păi CE Oltenia vine cu terenurile și infrastructura, banii sunt din fonduri nerambursabile, iar investitorii strategici vin cu șmecheria. Ei sunt impuși, altfel faliment scrie pe CEO. Consultantul ăla, impus și el, este la mișto, să se mai scurgă un milion de euro și să dea o aparență de legalitate, altfel se știe deja pe mâna cui vor ajunge producătorii români de energie.

Noile capacități pe care teoretic CEO le va face până în 2026, adică două grupuri pe gaze și opt parcuri fotovoltaice, vor avea o capacitate instalată de 2000 MWh. Pințea explică faptul că la unele societăți va fi CEO majoritar, la altele investitorii strategici, dar printr-o medie planul ar fi ca tot compania din Gorj să fie majoritară. Cum ar veni, o să fie majoritară la parcurile fotovoltaice. “Vom avea ambele situații. Proiectele acestea totalizează 2.000 de MW instalați. Știm că la regenerabil, din 750 MW, disponibilitatea este de maxim 20%, pentru că asta e tehnologia pe fotovoltaic, dar dacă ne uităm la această capacitate de 2.000, am vrea să deținem majoritatea. Ceea ce nu înseamnă că vom fi majoritari la toate proiectele, vom fi majoritari la unele și minoritari la altele”, a spus Pințea.

Cu fiecare lună care trece, oficialii își schimbă declarațiile. Ne dau cu pipeta câte o veste rea. Au spus că rămân cinci grupuri pe cărbune din 12, apoi trei, apoi două, acum zero. Și nimeni nu protestează. Au spus că face CEO noile investiții, apoi că se fac prin societăți la care CEO va fi majoritar, apoi că la unele va fi și la unele nu va fi, urmează să ne spună că de fapt vor fi numai alții majoritari.

Parcă e povestea lui Dănilă Prepeleac, scrisă de Ion Creangă, ăla care a plecat la târg cu doi boi frumoși, i-a schimbat pe un car, carul pe o capră, capra pe o gâscă și gâsca pe o pungă goală. 

Vizualizări: 13,734

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: