Anchetă

Excavator minier, oprit de un sătean care apăra drumul

Un gorjean care a reușit anul trecut să oprească pentru 30 de minute un excavator minier a scăpat doar cu avertisment. Inițial a primit o amendă de o mie de lei de la Poliție, de care a scăpat în instanță. Bărbatul a încercat să anuleze cu totul procesul - verbal, invocând faptul că voia să apere un drum public, care se surpă din cauza exploatării miniere. Sentința dată zilele trecute de Tribunalul Gorj este definitivă.

Fapta s-a petrecut în ianuarie anul trecut, când bărbatul a pătruns în perimetrul de exploatare aparținând EMC Pinoasa, deplasându-se în imediata apropiere a excavatorului 1400-09, ce era în funcțiune. Operatorul utilajului a fost nevoit să întrerupă activitatea timp de 30 de minute, existând pericolul de accidentare a intrusului.

A fost anunțată poliția, care l-a amendat pe bărbat cu o mie de lei, însă acesta a contestat în instanță procesul verbal. A reușit să scape de amendă, care a fost înlocuită cu un avertisment.

Cel acuzat că a oprit exavatorul a explicat că trecea cu autovehiculul proprietate personală pe drumul satului și, din conștiință, pentru a apăra proprietatea publică, s-a dus în fața excavatorului și a solicitat excavatoristului să îi prezinte monografia de lucru, să se convingă că acesta nu excavează haotic și că drumul satului nu se va surpa.

“A menționat că excavatorul de mare capacitate respectiv 09 își desfășura activitatea în lungul drumului satului, drum pe care circulau toți locuitorii cătunului Valea Boncii înainte ca acesta să se surupe datorită lucrărilor miniere”, se arată în documentul de la instanță. Interesant este că, la data faptei, bărbatul era angajatul Complexului Energetic Oltenia, respectiv al Carierei Pinoasa.

La acuzația că și-a pus viața în pericol, bărbatul a spus că mai multe vieți sunt puse în pericol de exploatarea minieră, dând ca exemplu un consătean care ar fi murit căzând cu mașina în carieră și “nicidecum pentru că ar fi pierdut controlul volanului și ar fi dat cu ea într-un sanț”.

Instanța a avut în vedere că bărbatul a mers în unitatea minieră în semn de protest, fiind nemulțumit că lucrările miniere îi afectează locuința situată lângă perimetrul de exploatare. “Lucrările miniere au afectat drumul de acces către locuințele persoanelor din zonă, care s-a surpat, iar în apropierea locuinței petentului a început să fugă malul. Așadar, petentul a acționat cu scopul de a-și proteja dreptul de proprietate, pus în pericol de activitatea minieră. Declarația martorului confirmă susținerile petentului, chiar și martorul fiind indignat că lucrările miniere le-au pus în pericol gospodăriile”, se arată în documentul de la instanță.

Instanța a ținut cont de faptul că omul a vrut să își apere proprietatea, dar în același timp a considerat că trebuie avut în vedere că “fapta petentului de a opri funcționarea utilajelor creează mari prejudicii financiare unității miniere și poate pune în pericol sistemul energetic național”.

În consecință, a înlocuit amenda cu avertismentul.

Vizualizări: 6,387

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: