Eveniment

Primarul din Padeș, achitat în dosarul făcut de DNA

Mihăiță Troacă, primarul din comuna gorjeană Padeș, a fost achitat miercuri într-un dosar penal instrumentat de DNA. 

“Achită inculpatul Troacă Mihăiță Gabriel, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei (...) 12 acte materiale”, se arată în minuta Tribunalului Gorj. Achitare a fost și pentru fals. 

Apoape toți inculpații din dosar au fost achitați, cu o excepție. Singura care s-a ales cu o condamnare în acest dosar este Codruța Ilona Guran, fiica fostului primar din Baia de Fier.

Procurorii anticorupție au dispus, în urmă cu aproape patru ani, trimiterea în judecată a 11 inculpați. Cinci dintre aceștia erau acuzați că au obținut pe nedrept, de la APIA Mehedinți, subvenții de o jumătate de milion de lei.

Aceștia i-ar fi determinat pe angajații Primăriei Padeș să elibereze mai multe documente false din care reieșea faptul că sunt proprietari sau arendași ai unor suprafețe de teren de pe raza comunei, înscrisuri fără de care nu ar fi putut obține subvenții de la APIA. „Practic, fermierii au declarat suprafețe ce „aparțineau“ unei persoane care niciodată nu avusese în posesie terenul respectiv, aspect știut și de funcționarii Primăriei Padeș“, au reținut anchetatorii.

Concret, „proprietarii” au depus mai multe documente false, la APIA, pentru a obține subvenții în cadrul măsurii privind pajiștile alpine, pe suprafețe de teren de 96,25 hectare pe care nu le dețineau în realitate.

Mihăiță Troacă - primarul comunei la data faptelor, Ion Băloi - fost viceprimar, Niță Argintaru- ex-secretar sunt printre cei achitați în acest dosar.

Vizualizări: 2,975

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: