Politică

Primar: Sunt de acord cu descentralizarea, dar să fim consultați

Dacă s-ar face corect și s-ar naște un stat sănătos, un primar din Gorj spune că ar fi de acord cu descentralizarea. Edilul comunei Bălănești declară că nu ține cu dinții de scaun, dar dacă mult gândita reformă administrativă nu s-ar face cu cap, s-ar distruge comunități.

Ovidiu Pungan a vorbit la Radio Accent despre cum primăriile mici ar putea deveni doar puncte de lucru dacă s-ar contura descentralizarea mult dezbătută în ultimii ani. Primarul din Bălănești spune că n-ar avea nimic împotrivă dacă s-ar naște “un stat sănătos”. „Sunt de acord cu descentralizarea, cu reforma administrativă dacă se naște un stat sănătos, dar ar trebui să fie consultați și primarii de comune mici. Vino de sus, etapizat, până când ajungem la gradul de comune. Se distruge cultura unei localități. Nu țin cu dinții de scaun. E total greșit, dar trebuie să facem dezvoltare. Primăriile nu pot deveni puncte de lucru”, a declarat primarul Ovidiu Pungan.

Birocrația foarte stufoasă încă le dă bătăi de cap primarilor. Durează mai mult să facă documentația pentru o investiție decât ar dura lucrările de execuție. „Digitalizarea e cu totul altceva. Alergam să atragem fonduri pe anumite proiecte și să mergem la București, cu 4-5 dosare, să semnăm contracte. Ușor, ușor, primarii nu mai merg. Trimit actele online, fiecare primar are semnătură electronică. Sunt niște termene foarte lungi pe Anghel Saligny. Primăria trebuie să ia avize pentru finanțare. Această perioadă e lungă, unele se dau și în 15 zile, altele și în două zile sau chiar peste 30 de zile. Aici trebuie simplificate lucrurile. Lucrezi la documentație doi, trei ani și faci lucrarea într-un an. De-asta diferă și prețurile. Se scumpesc materialele, nu te mai încadrezi în costuri, apar probleme cu constructorii care nu se mai încadrează”, a mai spus primarul din Bălănești, într-o emisiune la Radio Accent.

Vizualizări: 712

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: