Eveniment

Prima firmă americană care recunoaște că a dat șpăgi în România

Compania americană Hewlett & Packard a fost trimisă în judecată pentru corupție de procurorii DNA. Firma și-a recunoscut vinovăția – plata unor șpăgi pentru contracte grele – și a încheiat un acord în acest sens cu procurorii.

DNA a informat public miercuri despre trimiterea în judecată a doi foşti preşedinţi ai CNAS, ca și a subsidiarei gigantului american din IT Hewlett Packard (care în prezent are numele Enterprise services) pentru un prejudiciu care ar fi ajuns la 8 milioane de euro şi care ar fi fost provocat prin taxarea la un preţ mărit artificial al unor servicii executate de subcontractori în proiect.

DNA precizează că foştii şefi ai CNAS – Vasile Ciurchea şi Irinel Popescu – ar fi pretins şi primit mită de la HP de 525.000 de euro, respectiv de 170.000 de euro pentru a accepta majorarea costurilor pentru stat cu circa 8 mil. euro. 

În formularea acuzaţiilor DNA precizează că se bazează pe recunoaşterea vinovăţiei a celui care ar fi dat mita – fostul şef al HP România din acea perioadă, care a semnat un acord de recunoaştere al vinovăţiei care îl scapă de executarea unei pedepse cu închisoarea.
DNA nu precizează care e numele fostului şef al HP, însă este clar că este vorba de Radu Enache, cel care a condus HP România timp de 14 ani, până în iulie 2014, scriu cei de la Ziarul Financiar. Formularea din anunțul DNA pare că încearcă din răsputeri să ”scoată” cît mai onorabil din scandal compania americană HP, pedalând pe vinovăția individuală a șefului filialei românești.

Vizualizări: 1,720

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: