Politică

Prefectul recunoaște controlul abuziv de la Consiliul Județean

Prefectul de Gorj recunoaște controlul abuziv pe care l-a comandat la Consiliul Județean Gorj. După ce a emis un ordin total ilegal prin care a dispus verificări care îi depășeau atribuțiile, iar Consiliul Județean a atacat acest ordin în instanță, Iulian Popescu s-a mai gândit puțin și a refăcut ordinul cu indicațiile pe care le-a primit de la Ministerul Afacerilor Interne care i-a explicat, în scris, care sunt limitele sale când vine vorba de un control la Consiliul Județean.

Astfel că prefectul a emis un nou ordin de control. De data aceasta, s-a limitat la verificarea actelor, fix cum e prevăzut în legislație. Așa că procesul pe care i l-a deschis Consiliul Județean și-a pierdut obiectul, fapt pentru care, solicitarea a fost respinsă.

Traducem în limba română pentru prefect și cei ca el: Cum a emis un ordin nou, legal, corect, primul e evident că nu se mai aplică așa că judecătorii nu mai aveau obiectul dosarului. E motivul pentru care cererea inițială a Consiliului Județean a fost suspendată. Dar semnând un ordin nou, pe 22 februarie, adică fix în ziua în care instanța a rămas în pronunțare în această speță, e clar că prefectului i-a venit mintea de pe urmă pentru câteva momente. Recunoaște, indirect, că a dat-o în bară cu primul, când a dispus verificări care îi depășesc cu mult plapuma.

Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, a publicat acest ordin. Se vede de la o poștă diferența față de primul. Ordinul semnat în această săptămână privește strict ce prevede legea că poate verifica prefectul.

“Recent, am inițiat o procedură judiciară solicitând suspendarea unui Ordin emis de către Prefect, prin care se impunea realizarea unui control general asupra activității Consiliului Județean.  Argumentul principal al acestei solicitări a fost că ordinul inițial depășea cadrul legal stabilit pentru astfel de verificări. Înainte de pronunțarea unei decizii judiciare cu privire la această solicitare, Prefectul a optat pentru emiterea unui nou Ordin, de data aceasta în deplină conformitate cu prevederile legale aplicabile, limitându-se la verificarea specifică a actelor expres prevăzute de lege.

Drept urmare, instanța a constatat că solicitarea noastră inițială și-a pierdut obiectul, având în vedere corectarea, și subliniez corectarea procedurii prin noul Ordin emis, ceea ce a dus la respingerea acesteia.

Este de subliniat că acest curs al evenimentelor confirmă poziția pe care am susținut-o inițial, referitoare la natura abuzivă a Ordinului inițial emis de Prefect.  Totodată, apreciez decizia finală a Prefectului de a alinia procedura de verificare la cadrul legal existent, demonstrând astfel o adaptare la principiile statului de drept”, a transmis Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.

Vizualizări: 6,199

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: