Actualitate

Precizare importantă legată de Legea 197

Casele teritoriale de muncă nu se pot pronunța cu privire la condițiile de muncă în care au lucrat salariații Complexului Energetic Oltenia și trebuie să se raporteze strict la ce scrie în adeverințe.

“Răspunderea pentru încadrarea neconformă cu legea a unor categorii de personal în condiții speciale și/sau deosebite revine, în exclusivitate, angajatorilor”, se arată într-un document al Casei Naționale de Pensii, cu privire la aplicarea Legii 197/2021.

Practica a fost diferită până acum, fiind situații în care casele de pensii nu au recunoscut anumite perioade ca fiind lucrate în condiții speciale. Astfel, unui salariat al CE Oltenia nu i-a fost recunoscută perioada lucrată înainte de a avea 18 ani, pe motiv că minorii nu putea fi încadrați, legal, în condiții deosebite de muncă. Unui alt salariat i-a fost respinsă cererea de recalculare, pe motiv că locul lui de muncă nu era legat direct de activitatea de producție. Ambii au câștigat procesele intentate Casei de Pensii.

Interesant este că, de la 1 iulie 2023, aproape toți salariații CE Oltenia sunt încadrați în condiții speciale, inclusiv cei de la birouri, din Târgu Jiu.

 

Vizualizări: 7,433

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: