pamFLEȚI

”Preașmecheritul” Iulian, pus la punct de Cosmin Popescu și acuzat de EXCES DE PUTERE de președintele SCOR!

Instituția Prefectului Județul Gorj a fost transformată într-un instrument electoral sordid aflat la dispoziția prefectului în exercițiu, Iulian Popescu! Asta este concluzia ultimelor acțiuni ale reprezentantului Guvernului în Gorj, omul impus de senatorul Ion Iordache în cea mai înaltă poziție publică de la nivelul județului.

Iulian Popescu a trimis Corpul de Control al Instituției Prefectului să facă verificări la Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”, deși nu avea prerogative legale în acest sens și a dovedit, ulterior, cel puțin în alte două cazuri că nu cunoaște prevederile legale sau, mai grav, că le ignoră, iar demersurile sale, în numele verificării legalității actelor administrative, reprezintă ”un exces de putere”.

În urmă cu o săptămână, pe 10 ianuarie a.c., prefectul Iulian Popescu a emis un ordin prin care a fost constituită o ”comisie”, în vederea desfășurării unei ”acțiuni de documentare/ verificare/ control/ evaluare/ îndrumare” la Consiliul Județean Gorj.

Deci, nu mai era vorba de Corpul de Control, ci de o comisie formată din cinci angajați ai Instituției Prefectului. Comisia a ”descins”, luni, 15 ianuarie, în biroul președintelui Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, solicitând să i se pună la dispoziție un birou în care pentru desfășurarea acțiunii de verificare și să fie desemnate persoanele care să le pună la dispoziție documentele și informațiile de care avea nevoie pentru a duce la îndeplinire obiectivele trasate prin ordin de către prefectul Iulian Popescu.

Președintele Consiliului Județean Gorj le-a precizat celor din comisie că va solicita revocarea ordinului prefectului, considerând că a fost emis ”cu exces de putere, cu încălcarea limitelor competenței prevăzute de lege” și le-a solicitat un răgaz de două ore pentru finalizarea adresei și pentru ca aceasta să fie remisă Instituției Prefectului.

În aceeași zi, eminențele cenușii din Corpul de Control al Prefectului și din Serviciul Juridic și Contencios Administrativ, au răspuns la aport și au comunicat Consiliului Județean Gorj că Ordinul prefectului nu va fi revocat și vor reveni în control a doua zi, la orele 10,00.

Marți, 16 ianuarie, la orele 10,30, cei cinci trimiși ai lui Iulian Popescu au urcat, din nou, la etajul 2 al clădirii Palatului Administrativ, la Consiliul Județean Gorj, pregătiți de control, numai că li s-a precizat, din nou, că așa zisa verificare dispusă de prefect excede cadrului legal și va fi informat Guvernul României, Cancelaria Prim-ministrului și Ministerul Afacerilor Interne.

Cozile de topor ale prefectului au făcut cale întoarsă, și-au pus busuioc sub pernă și au dormit cu capul pe Codul Administrativ, iar a doua zi au întocmit un proces verbal, în clasicul limbaj de lemn, pe care l-au trimis Consiliului Județean Gorj și au solicitat răspuns scris în care să se precizeze dacă asigură măsurile pentru a fi efectuată verificarea dispusă de prefect, în caz contrar ”putând fi angajată răspunderea juridică” președintelui Cosmin Popescu. Aceștia au dat și un nou termen: 18 ianuarie, orele 10,00, până când așteaptă răspunsul.

Instituția Prefectului Județul Gorj invocă, pentru efectuarea verificării la Consiliul Județean Gorj, ”Planul strategic instituțional 2024 – 2027 al Ministerului Afacerilor Interne”, în care se menționează că îndeplinirea măsurilor care vizează garantarea cadrului normative de către prefect se verifică prin ”Numărul de acțiuni de verificare întreprinse de prefect în județ”. Cu un astfel de suport heirupist, prefectul încearcă șă-și argumenteze practic acțiuni care au un caracter profund electoral. 

 

Prefectul a remis ”o superbă scrisoare către nimeni”

   

Festivalul electoral al cărui protagonist este sfertodoctul din fruntea Prefecturii Gorj a mai avut un episod în cadrul căruia i s-a explicat punctual că încalcă legea.

Pe 9 ianuarie a.c., prefectul Iulian Popescu și șeful Serviciului Juridic și Contencios Administrativ din cadrul Instituției Prefectului, Liviu Diaconescu, au trimis, către toate ”primăriile” din județul Gorj, o adresă prin care solicitau, cu celeritate, să le fie furnizate actele administrative cu privire la salarizarea demnitarilor, a funcționarilor publici și personalului contractual din cadrul aparatului de specialitate al primarului.

Adresa elaborată de Popescu & Diaconescu este considerată ”o superbă scrisoare către nimeni” de către Dan Cârlan, președintele Sindicatului Național SCOR al Salariaților Comunelor și Orașelor din România.

Fost senator și prefect al județului Iași, Dan Cârlan a demontat, punctual, documentul semnat de prefectul Iulian Popescu, într-o adresă care poste fi considerată o adevărată lecție de drept administrativ și care, de două zile, face deliciul primarilor din Gorj. Președintele SCOR critică în termini duri adresa prefectului Iulian Popescu pe care o consideră o ”scrisoare circulară” fără adresant, în contextul în care aceasta trebuia remisă consiliului local sau primarului, care sunt autorități ale administrației publice locale, potrivit Codului Administrativ.

Liderul SCOR îl acuză și el pe Iulian Popescu de exces de putere, în condițiile în care, documentele pe care le solicită ”primăriilor” se află deja la Instituția Prefectului, la funcționarii responsabili cu controlul de legalitate și consideră că ”cea mai potrivită atitudine a autorităților administrației publice locale din județul Gorj, la adresa scrisorii circulare nr.299/09.01.2024, este de a o ignora, ca excedând cadrului legal”.

Vizualizări: 4,583

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din pamFLEȚI:

Citește și: