Diaspora

Polonezii stau zile întregi la coadă să cumpere... cărbune

Zeci de maşini şi camioane se aliniază în aceste zile la mina de cărbune Lubelski Wegiel Bogdanka, oamenii aşteptând la coadă zile şi nopţi pentru a se aproviziona cu combustibil pentru iarnă, de teama unei penurii în timpul iernii, situaţia amintind de vremurile comuniste, transmite Reuters.

Artur, în vârstă de 57 de ani, pensionar, a condus marţi de la Swidnik, la aproximativ 30 km de mina din estul Poloniei, sperând să cumpere câteva tone de cărbune pentru el şi familia sa.

”Toaletele au fost montate astăzi, dar nu există apă curentă”, a spus el, după trei nopţi de dormit în micul lui hatchback roşu, la o coadă de camioane, tractoare cu remorci şi maşini private.

"Aceasta depăşeşte imaginaţia, oamenii dorm în maşinile lor. Îmi amintesc de vremurile comuniste, dar nu mi-a trecut prin minte că am putea reveni la ceva şi mai rău".

Gospodăria lui Artur este una dintre cele 3,8 milioane din Polonia care se bazează pe cărbune pentru încălzire şi se confruntă acum cu penurii şi creşteri de preţuri, după ce Polonia şi Uniunea Europeană au impus un embargo asupra cărbunelui rusesc în urma invadării Ucrainei de către Moscova, în februarie.

 

În timp ce Polonia produce peste 50 de milioane de tone de cărbune din propriile mine în fiecare an, cărbunele importat, în mare parte din Rusia, este un produs de bază pentru uz casnic datorită preţurilor competitive şi deoarece cărbunele rusesc este vândut în bucăţi mai potrivite pentru uz casnic.

În ultimii ani, Polonia a fost cel mai vocal critic al politicii UE în materie de climă şi un apărător ferm al cărbunelui care generează până la 80% din electricitatea sa. Dar producţia de cărbune a scăzut constant pe măsură ce costul exploatării miniere la niveluri mai profunde creşte.

Consumul de cărbune s-a menţinut în mare parte constant, ceea ce a determinat o creştere treptată a importurilor.

În 2021, Polonia a importat 12 milioane de tone de cărbune, dintre care 8 milioane de tone proveneau din Rusia şi utilizate de gospodării şi centrale termice mici.

În iulie, Polonia a ordonat unor două companii controlate de stat să importe câteva milioane de tone de combustibil din alte surse, inclusiv Indonezia, Columbia şi Africa, şi a introdus subvenţii pentru proprietarii de case care se confruntă cu o dublare sau triplare a preţului cărbunelui faţă de iarna trecută.

”Până la 60% dintre cei care folosesc cărbune pentru încălzire pot fi afectaţi de sărăcia energetică”, a spus Horbacz.

 


 

Vizualizări: 2,107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Diaspora:

Citește și: