Actualitate

PNRR: Centralele pe lignit, eliminate până în 2032

Planul Național de Redresare și Reziliență prevede eliminarea centralelor pe lignit până în 2032. 

“Obiectivul componentei este de a aborda principalele provocări ale sectorului energetic din România în ceea ce privește decarbonizarea și poluarea aerului. Componenta vizează, în special, accelerarea decarbonizării sectorului energetic prin eliminarea treptată a centralelor pe bază de lignit și cărbune până în 2032 și prin facilitarea utilizării surselor regenerabile de energie și a surselor alternative de energie, cum ar fi hidrogenul verde”, se arată în PNRR. 

Argumentul autorităților este acela că sectorul energetic este cea mai mare sursă de emisii de gaze cu efect de seră din România, adică 66%. 

Mare parte din capacități vor fi dezafectate până în 2025, se mai arată în document. “Primul element de reformă vizează eliminarea treptată a centralelor electrice pe bază de cărbune și de lignit până în 2032. Legea privind decarbonizarea și legislația secundară aferentă care stabilește calendarul dezafectării capacității totale instalate de cărbune și lignit vor intra în vigoare până la 30 iunie 2022. O capacitate instalată totală de 3 780 MW de producție de energie electrică pe bază de cărbune și lignit va fi dezafectată până la 31 decembrie 2025”, scrie în PNRR.

 

În Planul său național pentru energie și climă (PNIESC), România estimează un necesar de investiții în sectorul energetic în valoare de aproximativ 22,6 miliarde EUR în perioada 2021-2030 pentru a atinge obiectivele de politică ale PNIESC pentru 2030. 

Vizualizări: 3,217

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: