Actualitate

Planul este să falimenteze mineritul, fără să afecteze SpV-urile

Surse din Complexul Energetic Oltenia ne-au explicat de ce administrația vrea să externalizeze Filiala Lignitului, tot cu mii de salariați, și să lase actuala companie energetică doar un posesor de acțiuni la societățile de tip SpV, prin care vor fi efectuate noile investiții.

Planul ar fi acela de falimentare a mineritului, mai ales că din 2026 dispare ajutorul de stat, dar fără a fi afectate SpV-urile.

CE Oltenia a înființat, în baza planului de restructurare, zece societăți cu OMV Petrom, Tinmar Energy și Alro, pentru realizarea unor grupuri pe gaze și a unor parcuri fotovoltaice. Au pompat bani de la CEO în acestea, bani produși din munca minerilor și energeticienilor care în doi ani vor fi considerați un balast de companie.

De la 1 ianuarie 2026, CE Oltenia va mai avea doar câteva capacități de producție a energiei pe cărbune, în rezervă tehnică, va avea câteva mii de salariați, dar nu va mai avea ajutor de stat. Speranța era că din banii produși de parcurile fotovoltaice și grupuri pe gaze vor beneficia și cei care lucrează pe partea de cărbune, dar iată că nu va fi așa. SPV-urile vin și ia totul de-a gata, acele companii private urmând să dirijeze piața energetică după bunul plac. 

Vizualizări: 2,899

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: