Politică

Plângere penală pe numele lui Cîțu și Vîlceanu

PSD a depus plângere penală pentru distribuirea banilor din Fondul de Rezervă pentru primarii din ţară. Sesizarea vizează infracţiunile de abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat, cei nominalizaţi fiind premierul Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Dan Vâlceanu, vicepremierul Kelemen Hunor şi ministrul Dezvoltării Cseke Attila. 

Potrivit plângerii depuse de PSD, prin Hotărârea de Guvern din 6 octombrie 2021, privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, „făptuitorii au dispus alocarea pur arbitrară a peste 1.010.966 mii de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului”, unor „unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale, pentru plata unor cheltuieli curente şi de capital”. 

Social-democraţii susţin că „alocarea de fonduri a fost realizată însă în mod arbitrar, discreţionar. Criteriul avut în vedere a fost unul ilicit şi anume apartenenţa la o anumită entitate politică, nicidecum interesul public sau necesităţile financiare reale determinate de factori obiectivi, ci doar interesul unui grup restrâns de persoane”. 

Astfel, social-democraţii acuză faptul că s-a încălcat principiul de bază al egalităţii cetăţenilor. În acelaşi timp, premierul interimar Florin Cîţu a explicat că banii daţi din Fondul de Rezervă al Guvernului către primării au fost împărţiţi în funcţie de nevoi şi nu de partidul politic.

În Gorj, primăriile PNL de oraș au primit câte un milion de lei, iar cele ale PSD câte o sută de mii de lei. La comune, primăriile PNL au primit câte 400 de mii de lei, cu două excepții care au primit câte 800 de mii de lei, iar cele conduse de primari PSD au primit câte 50 de mii de lei. Zece primării nu au primit nimic.

Vizualizări: 2,090

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: