Actualitate

Pierderile uriașe ale CE Oltenia după închiderea Carierei Roșia

Complexul Energetic Oltenia a reușit să convingă Curtea de Apel București să judece mai devreme dosarul legat de Cariera Roșia. Termenul de judecată stabilit inițial pe 15 septembrie a fost mutat pe 22 august.

CE Oltenia a arătat în instanță ce pierderi are în urma deciziei Tribunalului București din 17 iunie, privind suspendarea acordului de mediu al Carierei Roșia.

CE Oltenia a explicat instanței care sunt riscurile tehnice, economice, dar și sociale. “Astfel, oprirea intempestivă a activităţii de excavare în perimetrul minier Roșia, determinată de suspendarea executării celor două acte de reglementare, poate genera un risc tehnologic ce se poate manifesta printr-o serie de evenimente negative rezultate din imposibilitatea desfăşurării lucrărilor tehnologice de excavare, în conformitate cu documentaţiile tehnico-economice care au stat la baza desfăşurării lucrărilor miniere”, se arată în documentul de la instanță. 

 

Ca efect economic, CE Oltenia arată că este afectată funcţionarea Sucursalei Electrocentrale Rovinari, efectul fiind oprirea unui grup energetic cu puterea instalată de 330 MW din lipsă de cărbune şi reducerea sarcinii electrice pe celelalte grupuri energetice. 

“Producţia Carierei Rosia este de 3.340.000 tone/an, în medie aprox. 278.300 tone/luna. Aceasta cantitate de cărbune produce o cantitate de energie electrica livrata în Sistemul Electroenergetic National, de 185.555 MWh/luna, respectiv 2.226.670 MWh/an”, se mai arată în documentul de la instanță, unde CE Oltenia mai precizează că, tehnologic, Sucursala Electrocentrale Rovinari nu are posibilitatea de alimentare cu cărbune pe calea ferată din celelalte cariere.

Închiderea Carierei Roșia înseamnă o reducere a producției de energie a CE Oltenia cu 21% și disponibilizarea a 600 de muncitori. Pierderile de venit ale companiei pot fi și de 40%, a mai arătat CE Oltenia.

Este timpul ca aceia care păpușează așa-ziși ecologiști să fie băgați la plată. Așa cum am mai spus, CE Oltenia ar trebui să ceară daune celor care hărțuiesc compania în instanță. 

 

 

Vizualizări: 4,433

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: