Eveniment

Percheziții în Novaci, Fărcășești și Drăguțești

Poliția Orașului Rovinari, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, a pus în executare vineri trei mandate de percheziție domiciliară, în orașul Novaci și comunele Fărcășești și Drăguțești.

A fost vizat de percheziții sediul unui agent economic și locuințele unor persoane, bănuite de săvârșirea infracțiunilor de folosirea dispozitivelor de marcat fără drept sau cu nerespectarea reglementărilor specifice în vigoare, tăierea fără drept de arbori din Fondul Forestier Național, după cum a transmis IPJ Gorj.

„Din cercetările efectuate, polițiștii au stabilit faptul că, la data de 12 aprilie 2022, între Direcția Silvică Gorj și un agent economic cu sediul social în orașul Novaci a fost încheiat un contract de prestări servicii, având ca obiect prestarea de servicii de exploatare forestieră la Ocolul Silvic Peșteana, în pădurea statului, situată pe raza localității Fărcășești, pentru un volum brut total de 363,38 mc material lemnos.

În urma probatoriului administrat, s-a stabilit faptul că la momentul punerii în valoare s-a procedat la aplicarea fără drept a unui dispozitiv de marcare, fiind marcat un volum de material lemnos mai mare decât cel menționat în actul de punere în valoare, arborii în cauză fiind tăiați fără drept, iar materialul lemnos fiind tras în platforma primară de agentul economic și valorificat de către reprezentantul silvic titular de canton, cauzând un prejudiciu total de aproximativ 100.000 de lei.

De asemenea, în realizarea activității de tăiere, fără drept, de arbori din Fondul Forestier Național, agentul economic ar fi beneficiat de complicitatea personalului silvic ce avea atribuții în domeniul pazei și supravegherii masei lemnoase.

Totodată, în baza aceleiași rezoluții infracționale, personalul silvic ar fi întocmit și semnat în fals, înscrisuri justificative în care se atestau aspecte necorespunzătoare adevărului privind emiterea actului de punere în valoare, a volumului de material lemnos specificat în mai multe documente, fiind consemnată o stare de fapt neconformă cu realitatea, în care ar fi fost subevaluată sau omisă masa lemnoasă exploatată ilegal sau alte nereguli, fără a fi constatate tăierile ilegale din parchetul exploatat.

Ulterior, personalul silvic responsabil de introducerea datelor specifice programului SUMAL 2.0., ar fi introdus în această aplicație date informatice, știind că vor fi atestate aspecte necorespunzătoare adevărului. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se arată în comunicatul IPJ Gorj.

Activitatea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Gorj. În urma activităților desfășurate, au fost descoperite și ridicate documente utile anchetei.

Vizualizări: 8,849

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: