Social

Pandemia a lăsat urme adânci în psihicul copiilor

Un copil din trei s-a confruntat în timpul pandemiei COVID cu stări de anxietate, având nevoie de consiliere. Din păcate, România nu face statistici în acest sens, dar organizația Salvați copiii a întocmit un raport care a ajuns la Avocatul poporului.

Cornelia Cor, consilier al Avocatului Poporului, a precizat că nu există date în ţara noastră legate de incidenţa tulburărilor de sănătate mintală la copii şi adolescenţi. 

“Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ne-a comunicat foarte clar că nu deţine date legate de incidenţa tulburărilor de sănătate mintală la copii şi adolescenţi”, a afirmat Cornelia Cor. 

De asemenea, ea a menţionat că nu există studii de prevalenţă privind numărul copiilor şi adolescenţilor diagnosticaţi cu tulburarare psihiatrică. 

“O altă problemă identificată a fost aceea a lipsei unor studii. În România nu există studii de prevalenţă privind numărul copiilor, adolescenţilor diagnosticaţi cu tulburare psihiatrică. Chiar şi Ministerul Sănătăţii ne-a comunicat că nu s-a făcut nicio cercetare care să privească evoluţia bolilor de sănătate mintală în această perioadă de pandemie”, a explicat reprezentanta Avocatului Poporului. 

Cornela Cor a mai afirmat că unul din trei copii s-a confruntat cu stări de anxietate în timpul pandemiei de COVID. 

“Organizaţia Salvaţi Copiii ne-au comunicat un material consistent, dânşii au făcut un studiu cu privire la impactul pandemiei de COVID asupra sănătăţii copiilor şi ca o primă cifră aş vrea să vă spun că unul din trei copii s-a confruntat cu stări de anxietate, având nevoie de consiliere şi de asistenţă psihoemoţională, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenţilor, mergând chiar spre consecinţe deosebit de grave, tentative de suicid”, a menţionat Cornelia Cor.

Ea a mai transmis că se înregistrează o creştere a tulburărilor de spectru autist peste tot în lume.  

Vizualizări: 1,302

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: