Anchetă

Pădurar pus să plătească lemnul furat din pădurea pe care o păzea

Un pădurar din Gorj a dat în judecată Ocolul Silvic Peşteana, acesta contestând un act de control întocmit de șeful de district. Asta după ce Direcția Silvică, în urma unui control, l-a pus să plătească peste nouă mii de lei, contravaloarea unor arbori furați din pădurea de care răspundea.

Pădurarul s-a angajat în ianuarie 2019, iar trei ani mai târziu a fost chemat la Ocol, unde i s-a comunicat că se impune să efectueze un control de fond parţial în UA 69 unde a fost exploatat un parchet de către formația de exploatare.

Controlul a fost făcut chiar ca urmare a unei reclamaţii pe care un pădurar a făcut-o şefului formaţiei de exploatare, care a gestionat partida şi a valorificat masa lemnoasă. În reclamație, acesta a susținut că s-au sustras ilegal arbori.

“În cursul zilei de 01.02.2022 s-au deplasat la faţa locului împreună cu şeful de district (...), pădurarul reclamant (...) şi doi reprezentaţi de la Garda Forestieră. În partida respectivă a găsit un număr de 5 cioate de esenţă fag care au fost tăiate sub nivelul solului. Aceste cioate erau acoperite cu pământ, iar pentru găsirea lor s-a folosit o ţăpuşe metalică şi un târnăcop. Cei de la Gardă au precizat că aceste cioate să nu fie imputate pădurarului titular de canton”, se arată în documentul de la instanță. 

În data de 08.02.2022 s-au deplasat din nou la fața locului însoțiți de organele de poliţie, unde au măsurat şi fotografiat cioatele. 

Partida a fost exploatată la sfârșitul anului 2020, la reprimire nu s-au găsit cioatele deoarece erau acoperite cu pământ. 

Controlul a continuat, fiind găsite și alte probleme. “În cursul aceleași zile s-au deplasat în UA 62 A, unde persoana care a formulat reclamația susținea că s-a folosit şi o altă marcă decât cea care trebuia, iar la fața locului s-au găsit un număr de 18 cioate a căror amprentă circulară fusese cioplită. Din cele 18 cioate cioplite, 15 au fost găsite la controlul de toamnă, în data de 29.09.2021, cioplajul fiind proaspăt. De asemenea, a arătat că s-au găsit un arbore pe picior ce purta o altă marcă, iar organele de poliție au fotografiat şi ridicat respectiva marcă pentru a efectua cercetări întrucât pentru această marcă nu există delegație în UA 62, iar pădurarul reclamant susține că pe arborii ciopliți existau mărci cu același număr ca cea ridicată. A mai susţinut că au fost cioplite după ce el a postat pe Facebook fotografiile cioatelor respective”, se mai arată în document. 

Pădurarul a spus instanței, în apărarea sa, că în zonă se fură frecvent. “Zona la care se referă constatările este supusă permanent pericolului de sustragere a materialului lemnos având în vedere categoria locuitorilor din acea zonă. De altfel, a semnalat în mai multe rânduri fenomenul de sustragere repetată a masei lemnoase din cantonul aflat în gestiunea sa”, a arătat acesta. 

 

RNP Romsilva-Direcţia Silvică Gorj a cerut în instanță să se dispună obligarea reclamantului la plata sumei de 9421,12 lei, reprezentând contravaloarea unui volum de 15,59 mc masă lemnoasă tăiată ilegal. 

Deocamdată, Tribunalul Gorj a declinat competența de la secţia Contencios Administrativ şi Fiscal. Declină competenţa în favoarea Secţiei Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, urmând ca procesul să fie judecat.

Vizualizări: 11,267

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: