Politică

Ordonanța pentru decarbonizare, adoptată cu modificări

Președintele PSD Gorj, Mihai Weber, anunță că ordonanța pentru decarbonizare va fi adoptată astăzi în ședință de guvern, cu modificări față de proiectul pus de Ministerul Energiei în dezbatere publică.

“După multe întâlniri și îndelungi discuții cu reprezentanții Ministerului Energiei, Ordonanța privind decarbonizarea a fost modificată în favoarea Complexului Olteni. Astăzi, Ordonanța va fi pe masa Guvernului pentru adoptare”, a transmis Weber.

Deputatul de Gorj a precizat și care sunt modificările: “Scoaterea din sistem a capacităților pe bază de cărbune se va face doar după ce noile capacități vor livra energie. Construim noi capacități, iar cele existente vor fi conservate”.

Weber nu a făcut nicio referire la termenele de închidere a capacităților, semn că acestea rămân neschimbate, iar mineritul devine istorie în câțiva ani. Mai exact, rămân doar câteva perimetre miniere și trei grupuri pe cărbune în 2026, iar în 2030 totul va fi închis.

Doar faptul că nu vor fi demolate grupurile existente nu este un câștig prea mare, dacă nu va fi obținută o derogare pentru a putea fi exploatate. Și acum este cerere mare de energie pe cărbune, CE Oltenia lucrează cu șapte grupuri, două sunt în reparații, unul în modernizare, iar pe două nu le poate folosi pentru că au fost declarate închise, deși sunt funcționale.

 

Vizualizări: 2,917

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: