Anchetă

Oficial: hotărârile Senatului UCB împotriva lui Romanescu au fost ilegale!

Consiliul de Etică și Management Universitar a tranșat definitiv conflictul dintre fosta conducere a Universității "Constantin Brâncuși" și primarul Marcel Romanescu. Acesta din urmă este cadru universitar și, așa cum s-a dovedit deja, a fost ținta unui adevărat linșaj public din partea vechii conduceri a UCB. Pe scurt, aceasta a încercat să conteste titlurile universitare ale lui Romanescu invocând abateri de etică universitară. 

În urma unor sesizări, Comisia de Etică a Universității a constatat în anul 2021 că "presupusele fapte imputate d-lui Marcel Laurențiu Romanescu nu constituie abateri de etică universitară..."

Răspunsul nu a fost pe placul conducerii de atunci a universității, Senatul instituției a schimbat Comisia de Etică, iar aceasta, în noua componență, a schimbat "verdictul", o mișcare ilegală, așa cum se arată în hotărârea emisă de Consiliul de Etică și Management Universitar din cadrul Ministerului Educației: "Prin Hotărârea Senatului Universității "Constantin Brâncuși" s-a respins Hotărârea nr. 1/2021 a Comisiei de Etică a Universității "Constantin Brâncuși"... 

De reținut că, deciziile Comsiei de Etică nu au nevoie de aprobarea Senatului pentru validare, conform Legii nr. 1/2001, iar prima decizie a Comisiei de Etică nu a fost una de sancționare pentru Romanescu. Mai mult decât atât, Comisia de Etică nu se subordonează Senatului ierarhic și nici altui organ decizional din cadrul universității.

Revenind, prin Hotărârea Senatului nr. 7/2021 a fost aprobată o nouă componență a Comisiei de Etică, care, în noua formulă, a adoptat Hotărârea nr. 2/2021 prin care s-a reținut încălcarea normelor de etică de către dl Marcel Laurențiu Romanescu. 

 Un lucru este evident, la vremea respectivă, Senatul Universității "Constantin Brâncuși" din Târgu Jiu a acționat cu încălcarea legii prin aprobarea unor hotărâri prin care s-a adoptat, respectiv s-a respins o hotărâre a Comisiei de Etică.

Ca atare, Consiliul de Etică și Management Universitar a anulat toate hotărârile prin care Romanescu era acuzat de plagiat și pus la zid de fosta conducere a UCB.

Problema este că, timp de trei ani, Romanescu a fost ținta unor atacuri virulente din partea adversarilor săi pe această temă. Și mai grav este că în conflict a fost implicat numele unei instituții de învățământ superior cunoscută la nivel național.

Vizualizări: 3,015

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: